Bladen

Giel Beelen wil Broer en Zus-dag puur houden

29-09-2014 06:05

HILVERSUM – Het is dinsdag weer Broer en Zus-dag, het initiatief dat 3FM-dj Giel Beelen vorig jaar in het leven riep. Hij deed dit na het plotseling overlijden van zijn zus Saskia aan de gevolgen van kanker. Het idee achter de dag is dat broers en zussen elkaar eens per jaar laten weten dat ze van elkaar houden.

Het initiatief werd vorig jaar in de uitzending en op Twitter en Facebook massaal omarmd. Tienduizenden mensen plaatsten berichtjes en foto’s van hun broers en zussen. “Ik ben iemand die alles op de radio met mijn luisteraars deelt, dus ook dit soort vreselijke dingen”, vertelt Beelen. “De reacties waren echt hartverwarmend. Mijn behoefte om de dood van mijn zus in iets positiefs om te zetten, raakte blijkbaar bij heel veel mensen een snaar.”

Ook dinsdag besteedt Beelen aandacht aan zijn eigen fenomeen. Ditmaal kunnen luisteraars via de Giel-app ook audioberichtjes inspreken. Maar verder doet de diskjockey niets bijzonders. In aanloop naar de komende Broer en Zus-dag werd Beelen door heel veel mensen benaderd: of hij in radio- en televisieprogramma’s wilde verschijnen om erover te praten. “Ik heb er wel over na zitten denken of ik er nog iets mee moest”, bekent hij. “Maar dat past niet bij de spontaniteit waarmee het idee is ontstaan. Ik wil het puur houden en vooral niet opblazen. Net als bij Moederdag moet iedereen zelf weten of en hoe hij of zij het viert.”

De 37-jarige radiomaker vindt het wel geweldig als mensen zelf invulling geven aan zijn initiatief. “Ik heb gehoord dat bibliotheken boeken rond het thema broer en zus uitlichten”, noemt hij als voorbeeld. “In verzorgingstehuizen en op scholen wordt er bij stilgestaan, echt heel ontroerend. Maar de basis is en blijft heel simpel: laat je naaste weten dat je van hem of haar houdt. Een Spoorloos-achtig programma met broers en zussen die elkaar na jaren weer in de armen sluiten, past daar helemaal niet bij.”