Nieuws

Smokkelaars gepakt met ruim 25.000 luiers

28-09-2014 12:50

ÖSTERSUND – De Zweedse politie heeft twee Litouwers opgepakt die 25.719 luiers de grens over probeerden te smokkelen. De pampers waren bestemd voor de Oost-Europese zwarte markt.

Agenten hielden het duo in de regio Jämtland aan. Toen ze het bestelbusje controleerden, troffen ze de tienduizenden luiers aan die uit Noorwegen kwamen. ”Ze hebben niet aangegeven dat ze de goederen transporteerden van Noorwegen naar Zweden. Je bent verplicht dit te melden aan de douane en belasting erover te betalen”, laat politiewoordvoerder Stefan Fredriksson weten aan de Zweedse krant Expressen.

Het politiekorps was de hele nacht op om alle luiers te tellen, zodat duidelijk was hoeveel het er waren. De luiers liggen nu naast wapens en drugs opgeslagen op het politiebureau. Het OM moet nog bepalen of de smokkelaars de luiers terugkrijgen zodra ze belasting hebben betaald.

Alhoewel Noorwegen een van de duurste landen is om in te leven, zijn luiers gek genoeg spotgoedkoop. Een luier kost zo’n 5 cent per stuk in het Scandinavische land, terwijl je ze voor zo’n 45 cent per stuk kan doorverkopen in Polen. Het grote prijsverschil trekt veel smokkelaars aan. Het afgelopen jaar zijn dan ook al meerdere invallen gedaan met betrekking tot luiersmokkel.