Buitenland

VS bombarderen IS in Syrië

23-09-2014 03:52

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten voeren luchtaanvallen uit op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft het Pentagon in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de VS doelen van de terreurbeweging bombarderen in Syrië.

“Ik kan bevestigen dat het Amerikaanse leger en partnerlanden een militaire operatie zijn begonnen tegen IS in Syrië”, meldt admiraal John Kirby. De aanval wordt dinsdagochtend vroeg uitgevoerd door onder meer gevechtsvliegtuigen, bommenwerpers en tomahawkraketten. De aanvallen duren nog steeds voort. Het Amerikaanse ministerie van Defensie wilde daarom nog niet meer details bekendmaken.

Raqqa

Volgens Amerikaanse media zijn ongeveer twintig gebieden rondom de stad Raqqa gebombardeerd. Dat is het jihadistenbolwerk van IS en de onofficiële hoofdstad van het kalifaat dat strijders hebben uitgeroepen. Jordanië, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten hebben meegeholpen aan de bombardementen.

De Franse luchtmacht, die al wel een bombardement heeft uitgevoerd op stellingen van IS in Noord-Irak, doet niet mee met het bombarderen van stellingen in Syrië. Dit is omdat Syrië, in tegenstelling tot Irak, geen toestemming heeft gegeven voor luchtaanvallen op haar grondgebied.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag op de Syrische staatstelevisie bekendgemaakt dat de Verenigde Staten maandag al tegen een Verenigde Naties-afgevaardigde in Syrië gezegd hebben dat ze luchtaanvallen zouden gaan uitvoeren.

Doden

Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten heeft inmiddels gemeld dat er al tientallen doden en gewonden zijn gevallen door de luchtaanvallen.

Vernietigen

De beslissing om luchtaanvallen uit te voeren is eerder op maandag genomen. President Barack Obama kondigde half september al aan IS ook te willen bestrijden in Syrië. Hij zei toen IS te willen vernietigen. De VS voerden sinds augustus al 190 luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak.

IS heeft de afgelopen tijd grote delen van Irak en Syrië onder controle gekregen.

Op Liveleak zijn intussen de eerste beeldfen opgedoken van de bombardementen.

ANP/TPO