Buitenland

Cameron kondigt ingrijpende hervormingen aan

19-09-2014 08:29

LONDEN (ANP) – De Britse premier David Cameron heeft ingrijpende hervormingen in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. In een verklaring op de stoep van Downing Street zei hij dat de verregaande bevoegdheden die zijn toegezegd aan Schotland, ook voor Engeland, Wales en Noord-Ierland moeten gaan gelden. Zo zouden ook de parlementariĆ«rs uit die landsdelen zeggenschap moeten krijgen over hun eigen belastingen, gezondheidszorg en begroting. ,,Dat moet plaatsvinden tegelijkertijd en parallel met de regeling voor Schotland.’

Cameron noemde de uitslag van het Schotse referendum ,,een duidelijk resultaat”. ,,Hiermee is het debat voor de komende generatie beslecht. Er komt geen herkansing, we hebben de stem van het Schotse volk gehoord. Nu is het zaak om de zware verantwoordelijkheid te nemen om constructief samen te werken.”

Schotland heeft met Holyrood zijn eigen parlement, Noord-Ierland heeft Stormont en Wales de Senedd. Engeland heeft geen eigen parlement; beslissingen over Engelse aangelegenheden worden genomen door het Britse parlement, waarin ook volksvertegenwoordigers uit de andere landsdelen zetelen. In de aanloop naar het referendum klonk in Engeland de roep om dat te veranderen.