Buitenland

‘Al-Qaeda wilde vrijlating Brit door IS’

16-09-2014 02:29

Terreurorganisatie al-Qaeda heeft de collega’s van Islamitische Staat gevraagd om de Britse hulpverlener Alan Henning vrij te laten. Het Syrische filiaal van al-Qaeda is ervan overtuigd dat Henning zich oprecht inzette om moslims te genezen. Dat schrijft The Independent dinsdag op basis van een interview met een lokale leider van al-Qaeda in Syrië.

Henning verscheen in de onthoofdingsvideo van zijn landgenoot David Haines. De militanten van IS zeggen dat hij het volgende slachtoffer is, als het Verenigd Koninkrijk zich niet terugtrekt uit de internationale coalitie tegen IS.

De 47-jarige Henning was in Syrië om medische hulpmiddelen te leveren aan vluchtelingen in het noorden van Syrië. Hij werd vorig jaar, de dag na Kerstmis, in Noord-Syrië ontvoerd.

De Amerikaanse filmmaker Bilal Abdul Kareema sprak met een lokale leider van het aan al-Qaeda gelieerde al-Nusra Front, die al vier dagen na de ontvoering aan de militanten van IS, toen ISIS, had gevraagd Henning vrij te laten. ,,Je hebt niet het recht hem te ontvoeren. Je kunt hem niet vasthouden zonder reden, alleen maar omdat hij geen moslim is”, aldus de rebellenleider tegen IS.

Volgens de leider hebben meerdere terreurorganisaties gevraagd om Henning’s vrijlating.