Binnenland

Timmermans op bezoek in Indonesië

20-02-2013 02:09

JAKARTA (ANP) – Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken brengt woensdag en donderdag een bezoek aan Indonesië. De reis is vooral bedoeld om de relatie te verbeteren. Ook moet hij de weg bereiden voor een bezoek van premier Mark Rutte aan de voormalige kolonie.

Op de eerste dag bezoekt de bewindsman onder meer een waterproject en spreekt hij met vice-gouverneur Basuki van Jakarta. Op de tweede dag staat een ontmoeting met de Indonesische minister Marty Natalegawa van Buitenlandse Zaken op het programma. Ook is er een gesprek met de secretaris-generaal van Asean, het samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen.

De relatie tussen beide landen kende de afgelopen jaren enkele hobbels. Zo keerde de Tweede Kamer zich vorig jaar tegen de verkoop van overtollige Leopard-tanks aan Indonesië. Als PvdA-Kamerlid was Timmermans daar toen ook op tegen. En in 2010 ging een staatsbezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono op het laatste moment niet door omdat de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) een kort geding had aangespannen om hem te laten arresteren als hij in ons land zou aankomen.