Binnenland

‘Beveiliging Joodse instellingen moet beter’

29-05-2015 06:37

De Joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn (BLEW) constateert in haar dreigingsrapportage 2015 dat er een groeiend aantal verdachte handelingen is bij Joodse objecten in ons land, meldt De Telegraaf. De stichting wil de beveiliging hiervan nu verder opschroeven.

De dienst stelt “ondanks de extra inzet van politie en Koninklijke Marechaussee een sterke stijging te hebben waargenomen van voorbereidingshandelingen voor een aanslag, met name vermoedelijke voorverkenningen rondom scholen, synagogen, maatschappelijke instellingen en andere objecten van de Joodse gemeenschap.”

Volgens voorzitter Dennis Mok hebben medewerkers van de dienst meerdere voorbeelden van verdacht gedrag gezien en op video vastgelegd.  Het gaat hierbij om mensen die zich “op verdachte wijze en met onduidelijke redenen in en rondom gebouwen begeven of dat proberen.”

Hij benadrukt dat er geen reden is tot paniek, maar stelt dat het wel opvallend is. BLEW wil nu dat de beveiliging wordt opgeschroefd. Ook pleit de stichting voor speciaal getrainde en bewapende politieagenten, die niet alleen de Joodse gemeenschap maar ook zichzelf kunnen beschermen. Normale agenten zouden niet voorbereid zijn op een aanslag.

Volgens BLEW neemt ook in ons land de kans op een aanslag op Joodse objecten toe. “Gezien het stijgende aantal terroristische geweldsincidenten in de landen om ons heen, waar de aanwezigheid van regulier gewapend politiepersoneel niets heeft uitgehaald, is het naïef en onverstandig om te denken dat dergelijke situaties zich in Nederland niet zullen voordoen”.