Binnenland

Fors minder asielzoekers in azc Budel

28-05-2015 07:12

Het aantal asielzoekers dat verblijft in het azc in de Nassau-Dietzkazerne  in Budel is fors lager dan de capaciteit van 1.500 die met de gemeente is afgesproken. Dit schrijft het Eindhovens Dagblad. Vorige week verbleven er maar 60 mensen in afwachting van hun asielaanvraag.

Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is de fikse daling te danken aan het feit dat Syriërs die asiel aanvragen in Nederland sneller een verblijfsvergunning krijgen. “Op een gegeven moment weet je dat een bepaalde bevolkingsgroep om dezelfde schrijnende reden een land ontvlucht en hoeft de eerste reactie op een asielaanvraag niet meer lang te duren”, aldus de zegsman.

Het azc bood het afgelopen jaar onderdak aan asielzoekers die in afwachting waren van een eerste reactie op hun aanvraag. Dit duurt gemiddeld zo’n vier tot zes weken, waarna ze werden overgeplaatst. In de komende weken zal het azc in Budel worden omgevormd tot een centrum waar ook vluchtelingen kunnen wonen die al verder zijn in hun asielaanvraag.