Binnenland

Quinsy Gario duwt eigenhandig ‘racistisch’ Valtifest om

27-05-2015 15:05

Het populaire Amsterdamse festival voor blanke rijke hipsters ‘Valtifest’ past de naam van haar komende feest aan. Anti-Zwarte Piet activist Quinsy Gario stoorde zich vorige week aan de naam van het thema: ‘Hottentottententententoonstelling’. Zulks leidde uiteraard tot #OPHEF, vandaag ging Valtifest door de knieën. De nieuwe naam? ‘IMPOTENT WIE JE OOK TENT!’

In een verklaring op Facebook schrijft de organisatie onder meer:

 

“We gebruikten in ons verhaal het woord ‘Hottentottententententoontelling’ en dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Dat was eigenlijk precies wat we niet willen en waar dit thema juist niet om draait; we willen dat iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn. In onze optiek betekende het woord een rommelig allegaartje, een vrolijk soepzooitje van alles en iedereen bij elkaar. Dit bleek een naïeve gedachte. We beseffen nu dat het woord ‘hottentot’, zeker in combinatie met het woord ‘tentoonstelling’, beladen is en kwetsend kan zijn. Daarom hebben we besloten iedere associatie met de woorden hottentot en tentoonstelling eruit te gooien.”

 

Gario is tevreden over het besluit:

Kunstmatig tienlettergrepig woord

Een ‘hottentot’ is een benaming voor een nomadisch volk in Afrika, inmiddels uitgestorven, dat in de zeventiende eeuw nog collaboreerde met de Nederlandse kolonialisten, zo weet Powned. Wikipedia leert dat Hottentottententententoonstelling een kunstmatig tienlettergrepig woord is. Het bevat tien t’s en viermaal achtereen de lettergreep ‘ten’ – eigenschappen die het geschikt maken voor woordraadsels. Het is een voorbeeld van een lettergreepstapeling.

Valtifest vindt plaats op 5 september aanstaande op de NDSM-werf.

Lees ook

Quinsy Gario woest op Valtifest