Binnenland

Marleen Barth (PvdA): Stop met ’20-secondencultuur’

26-05-2015 06:43

Er moet een einde komen aan de 20-secondencultuur in de politiek waarbij het alleen maar om oneliners gaat en politici nauwelijks meer inhoudelijk met elkaar in debat gaan. Dat vindt PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth, zo zegt ze in De Volkskrant.

Ze denkt dat dit één van de redenen is voor de lage opkomst bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen.”Ik merk dat het velen bezig houdt. Dat je de nuances in een verhaal niet meer kwijt kunt,” aldus Barth, die zegt zich te beseffen dat ze zich hiermee kwetsbaar opstelt.

“De manier waarop wij ons als politiek in de laatste campagne hebben gepresenteerd was voor mij een dieptepunt”, vervolgt de fractievoorzitter. “Wij kregen in een lijsttrekkersdebat op tv 20 seconden om iets te zeggen. In een ander debat 40 seconden. Waar slaat dat op? Maar de media willen dit van ons.”

Ook hekelt Barth de macho-uitstraling en de persoonscultuur’ in de politiek. Ze denkt dat die vooral vrouwen afschrikken. “Vrouwen denken: doe je wedstrijdje ver plassen maar zonder mij.”