Binnenland

Politiek omarmt inspraak-eisen studenten

21-05-2015 06:24

Een brede politieke beweging wil gehoor geven aan de roep van studenten om meer democratie op de universiteiten. VVD, PvdA, SP, CDA en D66 gaan dat donderdag voorstellen in een debat in de Tweede Kamer, schrijft de Volkskrant.

De partijen willen dat studenten op zijn minst meer inspraak krijgen in de eigen opleiding en eventueel in de benoeming van het bestuur. De Kamer wil verder dat minister kan ingrijpen als een studie uit Nederland dreigt te verdwijnen. VVD, PvdA, CDA en SP willen ook opleidingscommissies, waarin studenten en docenten zitten, in stelling brengen.

Volgens VVD en CDA zijn de voorstellen waar deze twee partijen mee komen niet de verdienste van de bezetters van het Maagdenhuis. CDA-Kamerlid Michel Rog noemt hen een stel “beroepsactivisten en krakers”. Ook VVD-Kamerlid Pieter Duisenburg is niet te spreken over de bezettingsactie van de studenten: “Ik heb een illegale bezetting niet nodig om door te gaan met het verbeteren van de kwaliteit van het hoger onderwijs”, aldus Duisenberg. “Er is daar alleen heel veel schade aangericht, ook aan het imago van de Universiteit van Amsterdam”.

Anp/TPO