Achtergrond

Hoogleraar: ‘Diemen pest 19.000 Amsterdammers’

15-05-2015 14:59

Pure pesterij door de gemeente Diemen van 19.000 Amsterdammers, zo betitelt hoogleraar emarketing en koopgedragdeskundige Cor Molenaar (Erasmus Universiteit) de halsstarrigheid waarmee de Diemense wethouder de toegankelijkheid van een winkelcentrum beknot door het afsluiten van een weggetje van 500 meter. De Diemenaren moeten nu bijna 20 kilometer omrijden voor hun boodschappen.

Het winkelcentrum, De Maxis in Muiden, claimt dat het inmiddels 12 procent minder bezoekers heeft, nu een tijdelijke toegangsweg, de Nuonweg, vorig jaar definitief is gesloten door de gemeente Diemen. IJburgers die daar hun boodschappen doen, moeten nu al een jaar via de A1 heen en terug 20 kilometer omrijden. Vanaf een uur of vier ’s middags is de Maxis niet meer bereikbaar, doordat de A1 vastloopt tijdens de dagelijkse files.

Heropening weggetje volgens Diemen ‘lastig’

Dat zijn volgens de Maxis de gevolgen van de afsluiting van de Nuonweg – een weggetje van 500 meter. De Maxis wil graag dat Diemen de weg weer opent. Maar volgens Diemen gaat dat lastig. Volgens de gemeente Diemen is de weg in 2014 gesloten omdat de weg slechts tijdelijk – vijf jaar vanaf 2009 – als ontsluitingsweg voor IJburg was bedoeld en juist vanwege die tijdelijkheid heeft verantwoordelijk wethouder Scholten (PvdA) van Diemen geen enkel mededogen met de dalende bezoekersaantallen voor ondernemers van de Maxis. Scholten: “Je zou kunnen zeggen dat de ondernemers van de Maxis jarenlang geluk hadden met meer bezoekers omdat die weg tijdelijk open was.”

Diemen: doe je best

Diemen is voorlopig niet van plan er wat aan te doen, zegt wethouder Lex Scholten: “We hebben inhoudelijke bezwaren, zoals het sluipverkeer. We hebben aan Amsterdam een aantal verkeerskundige onderzoeken gevraagd, die gaat Amsterdam netjes doen en tot die tijd zeg ik: doe je best.”

Amsterdam wil de weg graag open hebben en voert de door Diemen gevraagde verkeerskundige onderzoeken uit. Op een groot aantal van de veertien eisen van Diemen komt voor de zomer antwoord.

Heropening van de Nuonweg is volgens Scholten complex. Hij maakt zich grote zorgen over geluidsoverlast en sluipverkeer. Ook de prijs is hoog. Scholten zegt dat het prijskaartje om het klinkerweggetje veilig te maken, 6 a 7 miljoen euro bedraagt. In februari 2014 zei hij overigens nog wat anders tegen IJburg TV, namelijk dat er beter in winkels op IJburg kan worden geinvesteerd. “Dat is beter dan dat de overheid ‘anderhalf miljoen’ extra investeert om de Maxis bereikbaar te houden.”
Scholten: “De ondernemers willen dat de overheid een paar miljoen investeert zodat zij hun omzet kunnen halen. Die jackpot bestaat niet.”

‘Prijskaartje om klinkerweggetje veilig te maken, 6 a 7 miljoen’

Dat prijskaartje van zes of zeven miljoen is volgens de Maxis kletskoek. Woordvoerder Olguita Oudendijk: “Dat bedrag is onzin, er zijn rapporten waar het om veel minder gaat. Verder draagt Amsterdam de kosten dus waar maakt Scholten zich druk om. Het verbeteren van die weg is geen jackpot voor de Maxis, het gaat om Amsterdamse en Diemense burgers waarvoor je de leefbaarheid verbetert.”

‘Geen bevoordeling eigen winkels’

Bevoordeling van de eigen winkels is niet aan de orde om de Nuonweg dicht te houden, zegt Scholten, hoewel hij dit volgens Oudendijk diverse keren in de media heeft gezegd en ook als reden heeft aangevoerd in het verkeersbesluit om de Nuonweg te sluiten. Scholten: “We hebben de uitbreiding van ons eigen winkelcentrum geprojecteerd op de behoefte van onze eigen inwoners.”

‘Wethouder zoekt gelegenheidsargumenten om moedwillig te dwarsbomen’

In februari 2014 noemde de wethouder investeringen in IJburg en Diemen inderdaad wel als reden om de Maxis niet beter bereikbaar te houden. “Op grond van de tijdelijke afspraken over de Nuonweg kun je nu niet zeggen tegen die ondernemers: u heeft schade geleden, jammer dan”, zei hij toen. Oudendijk: “Hiermee draait hij dus 180 graden. Deze wethouder zoekt gelegenheidsargumenten om ons moedwillig te dwarsbomen, ten koste van zijn eigen burgers, de IJburgers en de Maxis.”
Ze vermoedt ressentimenten tegen de hoofdstad. Maar volgens Scholten is daar niks van waar. Volgens Scholten werken Diemen en Amsterdam goed samen.

Meer dan 2000 bezwaarschriften

Jan Bert Vroege (D66 Amsterdam), merkte in februari 2014 op IJburg TV ook al op dat Scholten steeds nieuwe argumenten bedacht om de Nuonweg gesloten te houden en dat doet Scholten nog steeds zegt hij. Ook als de Amsterdamse verkeerskundige onderzoeken klaar zijn, rekent hij niet op medewerking van Scholten. “Scholten gedraagt zich als het kleine Gallische dorpje dat zich verzet tegen de grootmacht. Ik denk dat we in Diemen moeten hopen op medewerking van de gemeenteraad van Diemen.”

Oudendijk: “Er is een compleet nieuwe situatie ontstaan, nadat de weg tijdelijk was opengesteld IJburg groeide niet naar 40.000 inwoners, kreeg geen grote winkels en dus is de behoefte aan de Maxis groot. Diemen hoeft alleen maar te besluiten om samen met Amsterdam en Muiden mee te werken aan een openstelling.”
Tegen de afsluiting zijn meer dan 2000 bezwaarschriften ingediend door IJburgers en Diemenaren die door Diemen allemaal niet-ontvankelijk zijn verklaard. De gebruikers van de weg zouden er geen belang bij hebben. Bezwaren van de gemeente Muiden en de Maxis zijn ongegrond verklaard.”

Intussen heeft de Maxis ook bezwaar aangetekend bij de Amsterdamse bestuursrechter tegen sluiting van de Nuonweg. Dat bezwaar wordt waarschijnlijk pas in 2016 behandeld. Als Amsterdam, Muiden de Maxis en Diemen elkaar niet eerder vinden, kampt de Maxis tot die tijd met dalende bezoekersaantallen en worden de IJburgers beknot in hun winkelmogelijkheden.

Hoogleraar: Diemen pest de burger

‘Dit is het botvieren van politieke machtswellust’

In deze kwestie negeert Diemen en wethouder Scholten de burger, vindt hoogleraar emarketing en binnenstedenstrateeg professor Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit. “Dit is het botvieren van politieke machtswellust. Maar al te vaak negeren gemeenten de burgers als het gaat om de concurrentie van hun koopcentra. Zoals in het Gelderse Zevenaar waar Arnhem het door Zevenaar gewenste Outletcentrum Arnhem niet ziet zitten.”

“Hier met Diemen loopt dat ronduit uit op het pesten van de burger. Die burger moet je niet straffen, die moet je belonen. Anders vindt die nog sneller zijn weg naar het internet”, constateert Molenaar. Diemen moet de eisen van tafel halen en gewoon open met de gemeente Amsterdam en andere partners gaan praten, vindt hij.