Reportage

Exclusief: bij Onze Jongens van de mariniers (slot)

07-05-2015 12:04

Dit is deel  van een serie. Lees hier deel 1hier deel 2 en hier deel 3.

In negen intensieve maanden worden van deze jonge mannen met uiteenlopende achtergrond veelzijdige en geharde officieren gemaakt. Leiders die hun mannen er overal ter wereld en onder alle omstandigheden doorheen moeten kunnen slepen, leiders die een enorme verantwoordelijkheid accepteren en dragen. Leiders die zonder te klagen Nederlandse belangen dienen in de meest extreme situaties. Dat gaat niet zonder slag of stoot en is niet voor iedereen weggelegd. De POTOM is uniek, maar tegelijkertijd lang, zwaar en meedogenloos: ieder jaar moet ruim de helft de opleiding vroegtijdig verlaten. 

 

Stephan de Vries (1984) kreeg toestemming van de Koninklijke Marine om mee te kijken bij alles wat de kandidaten tijdens de opleiding voor hun kiezen krijgen. In het boek dat hij daarover schrijft biedt hij een exclusieve inkijk in deze fascinerende en anders veelal gesloten wereld. Wie zijn de jongemannen die beginnen aan deze uitputtende militaire opleiding, voordat zij op missie gaan en onze huiskamers bereiken? Met welke verwachtingen beginnen zij aan de opleiding en in hoeverre komen die verwachtingen overeen met de werkelijkheid? Wat maken zij mee en hoe gaan zij om met alle fysieke en mentale obstakels die zij onderweg tegenkomen?

Laatste deel: op scherp in Wales

De weg naar het officierschap levert niet alleen interessante verhalen op, maar ook nog eens mooie plaatjes. De afgelopen weken was een selectie van die foto’s op ThePostOnline te zien.

Deze week het vierde en laatste deel: oorlog in Wales

 

 

marniniers-4-1

Gereed om te worden afgevuurd hangen de kogels geduldig in de gretige MAG. In Sennybridge (Wales) worden de losse patronen omgeruild voor scherpe munitie. Voorbereiden op oorlogssituaties wordt niet realistischer dan dit. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-2

Eén van de adelborsten wordt opgeslokt door een oranje deken van rook. In Wales worden zo’n beetje alle denkbare draagbare wapens gebruikt, waardoor het een geliefde oefening onder mariniers is. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-3

Man down! Het oefenterrein in Wales ligt vol met kleine beekjes. Prima plekken om te trainen op situaties waarbij gewonden of doden vallen. Hier dient adelborst Heideveld als slachtoffer die door zijn buddies naar de kant wordt getrokken. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-4

Alles wordt uit de kast getrokken om de oefening zo dicht mogelijk de realiteit te laten benaderen. Na bestookt te zijn met gasgranaten zet adelborst Timmerman binnen enkele seconden zijn gasmasker op, om direct daarna de strijd te hervatten. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-5

Trainen met de Britse evenknie, The Royal Marine Commandos, is ook een onderdeel van het volle programma in Wales. Operation ‘Dragon Storm’ wordt uitgevoerd in typische mariniersomstandigheden: koud, nat en ruig. De oefening wordt zelfs even stilgelegd als aan Britse zijde twee cursisten uit de Verenigd Arabische Emiraten met onderkoelingsverschijnselen moeten worden afgevoerd. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-6

Nederlanders en Britten werken samen in gecombineerde gevechtseenheden. In de vroege ochtend van vrijdag 13 maart banen de mannen zich gestaag een weg door een deken van sneeuw. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-7

Zo snel mogelijk wordt de vuursteun verlegd tijdens één van de vele tientallen aanvallen. Eén van de mariniers rent met MAG en munitie in de hand richting een betere positie om de vijand te bestoken. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-8

Hier en daar is een oud pantservoertuig neergezet om het oefenterrein zo realistisch mogelijk te maken. Explosievenexperts zijn meegereisd om mortier- en luchtaanvallen te simuleren. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-9

Adelborst Heideveld schreeuwt om versterking, terwijl hij met zijn eenheid onder vijandelijk vuur ligt. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-10

Om het effect van de 7,62mm MAG-munitie te demonstreren worden een aantal objecten doorzeefd met kogels. Eindresultaat: bitter weinig houdt stand – en biedt dus ook geen dekking – tegen het brute geweld van het ondersteunend wapen. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-11

In het donker wordt gewoon doorgeoefend. Lichtkogels en tracers verlichten het slagveld tijdens een nachtelijk offensief. De breeklichtjes op de helmen dienen voor de veiligheid. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-12

Het landschap van Wales kan prachtig zijn, maar hier opereren is toch andere koek dan in het platte Nederland. De nodige heuvels moeten bedwongen worden tijdens de intense drie weken training.

 
marniniers-4-13

Een kogelhuls tuimelt gloeiend uit de C7 van een marinier, vlak nadat hij gericht een schot heeft afgevuurd. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-14

Leave no man behind! In de chaos van het gevecht worden de gewonden teruggebracht naar veilige posities waarvandaan ze verzorgd en geëvacueerd kunnen worden. (Sennybridge, maart 2015)

 
marniniers-4-15

Tot de tanden toe bewapend: de marinier links met MAG. Rechts met C7 en Panzerfaust (de blauwe kleur duidt op oefenmunitie). (Sennybridge, maart 2015)

marniniers-4-16

Met deze foto komt de vierdelige fotoreportage over de officiersopleiding van het Korps Mariniers (POTOM) tot een einde. De POTOM duurt tot juni. In september begonnen 46 adelborsten aan de opleiding. Momenteel zijn er nog 19 over.