Binnenland

Moslimorganisaties: ‘Stop stigmatiseren anders misschien escalatie’

06-05-2015 08:49

In de regio Haaglanden hebben een aantal islamitische organisaties een brandbrief gestuurd naar minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. In het schrijven luiden ze de noodklok over hoe in Nederland met moslims wordt omgegaan. Dit meldt Omroep West.

Er wordt onder meer gerefereerd aan de media-aandacht die islamitische sprekers in Nederland krijgen, zoals die naar het benefietgala van Stichting Rohamaa in Rijswijk zouden komen. Dit gala werd uiteindelijk afgelast na alle ophef.

Volgens de organisaties zijn termen als ‘haatimam’ en ‘jihadgezinnen’ gemeengoed geworden. “Dit is voor moslims zeer kwetsend en niet te tolereren,” aldus het schrijven.

De organisaties beschuldigen Nederland ook van het meten met twee maten. “Door het achterblijven van een stellingname van de overheid, bevordert dat de legitimiteit om moslim te blijven stigmatiseren en te beledigen. Immers ook hier geldt het motto ‘wie zwijgt stemt toe’. Wij willen niet verantwoordelijk worden gehouden voor welke vorm van escalatie.

De brief is verstuurd op Bevrijdingsdag. Dit is geen toeval.
“Op 5 mei zeggen we in Nederland dat we de bevrijding van ons land vieren met een motto als ‘eens en nooit meer’. Wij weten nog niet welke vrijheid wij moeten vieren,” aldus de briefschrijvers.