Buitenland

Video: Rellen in Baltimore

27-04-2015 22:40

Via ABC 7.

#BREAKINGNEWS — Powerful footage: Kevin Lewis on the ground in the middle of the riot situation in Baltimore. (Sound recommended) http://bit.ly/1Gqd7wp

Posted by ABC 7 News – WJLA on maandag 27 april 2015

#BreakingNews — Violence breaks out: Protesters throw bricks at Baltimore police. http://bit.ly/1Gqd7wp

Posted by ABC 7 News – WJLA on maandag 27 april 2015

 

De politie van de Amerikaanse stad Baltimore vreest naar eigen zeggen dat criminele bendes samenspannen met plannen politiefunctionarissen uit de weg te ruimen. Het gaat om drie beruchte bendes, de Bloods, de Crips en de Black Guerrilla Army.

Een woordvoerder van de politie verspreidde maandag het bericht dat ze van deze “geloofwaardige dreiging” hebben vernomen.

Hij sprak kort voor de begrafenis van Freddy Gray, een 25-jarige verdachte die 19 april onder nog steeds onopgehelderde omstandigheden als arrestant van de politie overleed. De Afro-Amerikaanse Gray werd 12 april opgepakt en is na zijn aanhouding ernstig gewond geraakt aan zijn ruggengraat met fatale gevolgen.

De dood van Gray heeft tot gewelddadige protesten geleid in Baltimore, een stad die 55 kilometer ten noordoosten van Washington ligt.

Ook maandag braken rellen uit na de begrafenis van Gray.

Volgens de politie zijn jongeren en de oproerpolitie op verscheidene plaatsen slaags geraakt. Er zouden meerdere agenten gewond zijn en zeker 35 mensen zijn gearresteerd.

Jongeren hebben maandag tot rellen opgeroepen met een pamflet dat stelt dat er een ‘purge‘ (zuivering) die door de stad gaat, meldde The Baltimore Sun. De term verwijst naar een Amerikaanse film uit 2013 waar in de toekomst de welig tierende misdaad wordt bestreden door alle misdrijven elk jaar één dag toe te staan. Dat leidt op die dag een enorme misdaadgolf.