Achtergrond

Hillary Clintons gulste vriend is een Oekraïense oligarch

27-04-2015 15:51

Nog voordat haar campagne voor de presidentskandidatuur der Amerikaanse Democraten goed en wel is begonnen, dreigen voor Hillary Clinton al grote problemen. Volgende week verschijnt het boek Clinton Cash van de auteur Peter Schweizer, waarin deze ondermeer de relatie blootlegt tussen de Clinton Foundation, de goededoeleninstelling van de Clinton familie, en het Canadese bedrijf Uranium One. 

 

‘Nederlandse belastingbetalers kunnen zich afvragen waarom de ‘Government of the Netherlands’ voorkomt op de lijst van donateurs aan de Clinton Foundation, staand in een rijtje met de State of Kuwait en de Coca Cola Company’

 

Via een stichting van de baas van Uranium One kwamen miljoenendonaties binnen bij de Clinton Foundation. Nu werd Uranium One verkocht aan de Russische staatsonderneming voor kernenergie, Rosatom. Amerikaanse media, die uit Schweizers boek citeren, wijzen erop dat Hillary destijds als minister van Buitenlandse Zaken haar goedkeuring voor die verkoop moest geven – omdat er nationale veiligheidsbelangen speelden – en mogelijk de eerdere donaties daarbij een rol heeft laten spelen.

Oekraïnse oligarch

Wat minstens zo pikant is, en wat blijkt als je de lijst van donateurs op de website van de Clinton Foundation natrekt, is dat de grootste individuele donateur van de Foundation een Oekraïner is, namelijk de oligarch en filantroop Viktor Pintsjoek (Pinchuk in de Engelstalige schrijfwijze). Die op drie na rijkste man van Oekraïne doneerde met zijn Viktor Pinchuk Foundation rond de 15 miljoen dollar aan de Clinton Foundation.

Friends of Bill

Pintsjoek is een miljardair en kunstverzamelaar, die fortuin maakte in de energie- en staalector. Hij is getrouwd met de dochter van de voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma, die bekend staat als zeer corrupt en als een nepotist onder wiens bewind kritische journalisten werden vermoord.

Pintsjoek, die net als andere oligarchen een zetel heeft in het parlement, controleert een groot deel van de Oekraïense media en hij is al jaren een persoonlijke vriend van de Clintons. Bill en Hillary zijn graag geziene gasten op Pinstjoeks jaarlijkse geopolitieke conferenties in het Livadia Paleis in Jalta op de Krim – die sinds de annexatie van het schiereiland door Poetin elders moeten worden gehouden –  en Pintsjoek was in 2011 een van de Friends of Bill, die Clintons 65e verjaardagsfeest in Los Angeles kwamen opluisteren. Kortom: de familie Clinton en de familie Pintsjoek zijn dikke maatjes.

‘Poetin is Hitler’

In een periode waarin de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten zo hoog oplopen dat Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken de Russische president Vladimir Poetin vergeleek met ‘Hitler’, is het op z’n minst opmerkelijk dat diezelfde Viktor Pintsjoek is terug te vinden op de lijst van grootdonateuren van de Clinton Foundation.

Ook opvallend is dat Pintsjoek, die in Londen een huis kocht voor 80 miljoen pond,  ervan wordt verdacht met zijn bedrijf Interpipe zakelijke betrekkingen te onderhouden met Iran, waarmee hij mogelijk het internationale embargo tegen Teheran heeft geschonden. Voor Hillary is dit soort informatie op z’n minst een ‘lastig probleem’.

Ook Nederlandse staat is gul

Nederlandse belastingbetalers kunnen zich overgens afvragen waarom de ‘Government of the Netherlands’ voorkomt op de lijst van donateurs – met giften van in totaal tussen de 5 en 10 miljoen dollar – aan de Clinton Foundation, staand in een rijtje met de State of Kuwait en de Coca Cola Company.

Ook de Nationale Postcode Loterij doneerde ruimhartig aan de Bill, Hillary en Chelsea Clinton Foundation, namelijk meer dan 25 miljoen dollar.