Binnenland

‘Tweehonderd nationaliteiten in Nederland’

24-04-2015 09:22

In Nederland leven op dit moment 1,8 miljoen mensen die hier niet geboren zijn. Deze groep vertegenwoordigt maar liefst tweehonderd nationaliteiten. Dit blijkt uit een inventarisatie van Tubantia.

De krant bracht de Nederlandse diversiteit in beeld met de multicultikaart. Dit is een overzicht van wie, waar, waarom en wanneer op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Immigranten wonen het liefst bij elkaar en in grote steden.  Hierdoor zijn enclaves ontstaan, aldus Tubantia. Zo woont In Rotterdam driekwart van de in totaal 11.000 Kaapverdiërs die het land telt en staat Amstelveen bekend als ‘Little Asia’.

Volgens de krant zijn het lang niet alleen Turken, Marokkanen en Surinamers die zich in ons land vestigen. “Zelfs vanuit de kleinste eilandjes op de Stille Oceaan trekken mensen naar Nederland. Zo wonen er een Tuvaluaan, een Guamees en een Palauer in ons land.”

De kaart laat ook de invloed van immigrantenstroom op de samenleving zien, bijvoorbeeld op het gebied van eten. Surinaamse roti, Bulgaarse pilav en Marokkaanse couscous hebben de laatste jaren hun intrede gedaan in de supermarkt. Daarvoor waren de autochtonen al gewend geraakt aan Indisch eten en pizza.