Binnenland

Lekkend lid MH17-identificatieteam op non-actief gezet

22-04-2015 18:08

Professor George Maat die onderdeel uitmaakt van het identificatieteam van de slachtoffers van de aanslag op de MH17 biedt zijn excuses aan. RTL Nieuws meldde eerder woensdag dat Maat een lezing heeft gehouden over zijn werk waar ook informatie en foto’s van slachtoffers zijn gedeeld. Update 21.08 – Maat is op non-actief gezet. Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) gemeld. Update 23 april 22.02 – Patholoog-anatoom George Maat, die woensdag in opspraak kwam omdat hij foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, is uit het forensisch team gezet.

Maat zegt in de verklaring:

“Het spijt mij zeer dat ik hiermee mogelijk de nabestaanden heb gekwetst of onnodig heb gegriefd.  Dat is nooit mijn intentie geweest. Juist al mijn werk, kennis en ervaring heb ik de afgelopen maanden ingezet voor de nabestaanden om tot een identificatie van hun dierbaren te komen.”

Tijdens een lezing heeft Maat gevoelige informatie over de ramp naar buiten gebracht. Ook heeft hij foto’s van verminkte lichamen en lichaamsdelen van slachtoffers laten zien. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws. De lezing was voor iedereen toegankelijk en nabestaanden wisten van niets.

Van der Steur ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) heeft bijzonder hard uitgehaald naar patholoog-anatoom George Maat, die foto’s van de identificatie van MH17-slachtoffers heeft getoond tijdens een lezing die vrij toegankelijk was. Van der Steur noemde het optreden van Maat woensdag ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar donderdagavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Het bestuur van Stichting Vliegramp MH17 laat weten de reportage van RTL Nieuws over de lezing van Maat ‘zeer schokkend’ te vinden.

“De reportage veroorzaakt enorm veel verdriet onder nabestaanden. Het is onacceptabel dat er uitspraken over en beelden van slachtoffers worden gecommuniceerd. De stichting Vliegramp MH17 verwacht van de Rijksoverheid dat er passende maatregelingen worden getroffen.”

De Stichting Vliegramp MH17 is opgericht om de gezamenlijke belangen van nabestaanden te vertegenwoordigen.

Niet eerste keer dat er gelekt wordt

Het is niet voor het eerst dat informatie uit MH17-onderzoeken lekt. Vorige maand werden foto’s op internet gepubliceerd van de reconstructie van de wrakstukken van het vliegtuig.

Lees ook

TPO – Foto’s reconstructie MH17 uitgelekt