Buitenland

Oud-SS’er (93) voor de rechter

21-04-2015 08:46

De 93-jarige Oskar Gröning staat vanaf dinsdag terecht voor hulp bij de moord op zeker 300.000 Hongaarse Joden in concentratiekamp Auschwitz. De oud-SS’er staat bekend als ‘de boekhouder van Auschwitz’. Volgens het Openbaar Ministerie wist Gröning dat de meeste gevangenen direct na aankomst in de gaskamers zouden sterven.

Gröning zal volgens zijn advocaat dinsdag zelf op de aanklacht reageren voor de rechtbank in de Noord-Duitse plaats Lüneburg. Onder de meer dan zestig aanklagers zijn overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van slachtoffers. Zij zijn niet uit op wraak of een hoge straf, maar op gerechtigheid, aldus Auschwitz-overlevenden.

Om juridische redenen is de aanklacht tegen Gröning beperkt tot de zogeheten ‘Hongarenactie’ in de zomer van 1944. Er kwamen toen zeker 137 transporten met Hongaarse Joden aan in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Van de ongeveer 425.000 Joden, kwamen er zeker 300.000 om het leven. De oud-SS’er kan een gevangenisstraf van minstens drie jaar krijgen.

Anp