Leider ISIS is zwaargewond en heeft niet langer de leiding

21-04-2015 14:56

 De leider van Islamitische Staat (ISIS) Abu Bakr al-Baghdadi raakte zwaargewond tijdens een luchtaanval in maart en is hierdoor al enige tijd niet meer in staat leiding te geven aan zijn terreurclub. Dat schrijft The Guardian op basis van bronnen rondom Al-Baghdadi.

De religieus leider werd vorige maand gebombardeerd door een coalitie van troepen onder leiding van de Verenigde Staten. Daarbij raakte hij in eerste instantie levensbedreigend gewond, en van die verwondingen is Al-Baghdadi nog steeds herstellende. De dagelijkse leiding kan hij zodoende niet op zich nemen.

Bijeen voor opvolger

Vanwege de ernstige verwondingen kwamen hooggeplaatste IS-leiders al bijeen om te overleggen over een opvolger van de in Irak geboren terreurleider. Volgens zowel een westerse diplomaat als een Iraakse regeringsadviseur zou de luchtaanval hebben plaatsgevonden op 18 maart in Al-Baaj, een district in Nineve, vlakbij de Syrische grens.

Verrassing

Eerder al kwamen berichten in omloop dat Al-Baghdadi dood zou zijn, en telkens weer bleek het te gaan om een misvatting. Ditmaal werd de leider dus wel degelijk geraakt, zij het niet dodelijk. Volgens de diplomaat was de luchtaanval gericht tegen een konvooi van drie auto’s, waarbij drie mensen zouden zijn omgekomen. Dat Al-Baghdadi ook in de auto zat, was een verrassing voor de leiding van de operatie.

Weinig dekking

Al-Baaj ligt zo’n 200 mijl van de stad Mosul, het Irakese ISIS-bastion; de ISIS-leider spendeert daar veel van zijn tijd. Een bron met de nodige kennis van de bewegingen van de religieus leider zegt dat Al-Bahgdadi deze plek koos omdat hij wist dat de Amerikanen daar weinig dekking hebben en het gebied niet onder controle krijgen. Hij wist dit vanwege de eerdere oorlog die de Verenigde Staten voerden in zijn land.

Meer beslissingen door anderen

 Hoewel de Irakees de religieus leider is, heeft de constante golf van luchtaanvallen ervoor gezorgd dat strategische en leidinggevende beslissingen nu ook gemaakt worden door andere lieden binnen de hoogste regionen van ISIS. Sinds Al-Baghdadi gewond raakte, zijn de militaire en raadgevende raden binnen ISIS bovendien meer beslissend geworden in het maken van belangrijke beslissingen.

Hoe heet ‘ie? 

Abu Bakr al-Baghdadi heeft vele aliassen. Zijn meest waarschijnlijke echte naam is Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai, een islamitisch geestelijke, vermoedelijk geboren in 1971 in de Irakese plaats Samarra. Zijn nom de guerre lijkt zijn oorsprong te vinden in de vroege periode na de dood van de profeet Mohammed. Mohammeds eerste opvolger was de kalief Abu Bakr.

Aangezien Al-Baghdadi zich de kalief waant van een gebied in zowel Syrië als Irak, lijkt zijn alias hiermee voornamelijk te slaan op zijn eigen positie als kalief, refererend aan die eerste islamitische leider.

De ISIS-leider gaat daarbij prat op zijn zogenaamde bloedlijn met de profeet, een bewering die meer leiders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gebruik(t)en om hun autoriteit kracht bij te zetten. Zo is één van Al-Baghdadi’s aliassen ‘Abu Bakr al-Baghdadi al-Husseini al-Qurashi’. De Quraish was een stamverband rond Mekka waar ook Mohammed uit afkomstig was.