Jarenlange celstraf, tbs en dwangverpleging geëist na brute moord op bejaarde

21-04-2015 12:26

Twee mannen uit de Zeeuwse plaats Axel moeten respectievelijk twaalf en vijftien jaar de bak in, met tbs en dwangverpleging. Dat vindt het Openbaar Ministerie, dat dit eiste voor de rechtbank in Middelburg. Het tweetal hoorde dit tegen zich eisen vanwege de moord op een 86-jarige man, eveneens uit Axel.

De verdachten zijn de 34-jarige Jimmy van der Z. en de 38-jarige George J. Zij werden kort na de moord opgepakt. Op 23 oktober 2012 werd het lichaam van de bejaarde man gevonden in een sloot in Westdorpe. Hij was doodgestoken met een mes toen hij midden in de nacht zijn hondje uitliet. De bejaarde bleek te zijn gemarteld en met zeventien messteken om het leven te zijn gebracht.

Volgens de officier van justitie was het Van der Z. die de man verm0ordde, omdat hij zijn pincode niet wilde geven. De andere verdachte ‘stond er bij en keek er naar’. De mannen konden kort na hun misdaad worden aangehouden omdat een politieagent de 34-jarige Van der Z. uit de gestolen auto van het slachtoffer zag stappen. George J. kon enkele dagen erna gepakt worden.

“De wijze waarop deze moord heeft plaatsgevonden is van een uitgesproken wreedheid. Wat het slachtoffer is overkomen is van een gruwelijkheid die je je eigenlijk niet voor kunt stellen”, aldus de officier van justitie.

TPO/ANP