Binnenland

Moordenaar wil naam van internet af hebben

20-04-2015 06:59

Lino M. Emerenciana, die in 2005 in Barendrecht zijn vrouw doodde, wil dat zijn naam niet meer opduikt op internet in verband met de zaak. Dit schrijft De Telegraaf maandag.

Iedere verwijzing naar de moord en zijn veroordeling moet weg, aldus Emerenciana. Vandaag zal hij dit proberen af te dwingen via een kort geding. Ook deze zaak zal als het aan hem ligt achter gesloten deuren plaats vinden.

Emerenciana is al langer bezig met pogingen zichzelf van het internet af te krijgen. In januari van dit jaar schreef de vader van het slachtoffer al dat Emerenciana hier mee bezig was. De vader stelde dat het ‘zeer pijnlijk’ is voor nabestaanden om te zien dat de naam van de dader is verwijderd.

Emerenciana zelf schreef: “Als ik mijn naam “Lino Emerenciana” intyp in Google dan krijg ik als eerste zoekresultaat de URL-link van Rechtennieuws.nl met de hierboven aangegeven inhoud. Conform de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 13 mei 2014, Arrest in zaak C-131/12, mag ik u verzoeken om deze koppeling van de Google-resultatenlijst te laten verwijderen.”

Emerenciana werd destijds veroordeeld tot 12 jaar en tbs met dwangverpleging wegens de moord op zijn vrouw, die moeder was van twee jonge kinderen. Voor de moord had hij onder meer gegoogeld op termen als “messteek hartstreek”, “hoe te vermoorden” en “fastest way to kill someone”.