‘Groningse huizen hebben meer bescherming nodig’

20-04-2015 12:08

In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Van Rossum dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen.

Groter aantal dan eerder onderzoek

Uit eerder onderzoek van minister Kamp van Economische Zaken bleek dat er in aardbevingsgebied 90.000 panden moesten worden verstevigd. Het aantal is nu hoger omdat in het onderzoek van de minister geen hoogbouw, zoals flats, is meegenomen. Dat is volgens de provincie vreemd. “Ook in die flats wonen mensen”, zegt gedeputeerde William Moorlag. “Hoogbouw is bij een aardbeving kwetsbaar omdat er een soort slingereffect kan optreden”

Veiligheidsnorm

Volgens het onderzoek van de provincie voldoen op dit moment 152.000 van de in totaal 212.500 woningen niet aan de veiligheidsnorm. Dat geldt ook voor 18.000 andere gebouwen zoals scholen en kantoren. Met de huidige veiligheidsnorm zou het 27 jaar duren voordat alle woningen zijn versterkt en de operatie zou ongeveer 30 miljard euro gaan kosten. Per woning gaat het om een kostenpost van 200.000 euro en dat is hoger dan de gemiddelde woningwaarde.

Zorgen

Moorlag maakt zich grote zorgen. “Maar ook als maar een deel hoeft worden verstevigd, gaat het om een enorme opgave”, zegt Moorlag. “We maken ons zorgen over deze hele operatie. De minister en de NAM hebben het proces niet onder controle.”