Binnenland

Louis Bontes exit als voorzitter VNL

20-04-2015 08:36

Tweede Kamerlid Louis Bontes heeft het voorzitterschap van VoorNederland (VNL) neergelegd. Hij kan zich niet vinden in de keuze voor de lijsttrekker voor de komende verkiezingen, Bram Moszkowicz.

Bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer stelt Bontes zich ook niet verkiesbaar voor VNL. Tot die tijd blijft hij wel in de Kamer voor de Groep Bontes/Van Klaveren. Het is de bedoeling dat die na de verkiezingen in de Kamer plaats gaat maken voor VNL, de toekomstige opvolger van de Groep dus.

Het is een publiek geheim dat Bram Moszkowicz lijsttrekker van VNL wordt. Dat wordt later deze week officieel aangekondigd.

Louis Bontes: “Ik heb onvoldoende vertrouwen in de ingeslagen weg. Het nieuwe boegbeeld van de partij staat te ver van mij af. Er is sprake van incompatibilité des humeurs, onverenigbaarheid van karakters.”

Aanvankelijk was Bontes wel in voor gesprekken met de nieuwe lijsttrekker. Maar na die bijeenkomsten heeft hij onvoldoende vertrouwen in de koers met de nieuwe voorman. “Ik gun ze echter het beste.”

De twee andere bestuursleden van VNL, Kamerlid Joram van Klaveren en penningmeester Johan Driessen, zijn wel voor de nieuwe lijsttrekker.

“In de Tweede Kamer blijf ik mij namens de Groep Bontes/Van Klaveren voor de volle honderd procent inzetten voor een veiliger Nederland. Ik zal mij blijven vastbijten in belangrijke dossiers als de nationale politie en de aanslag op de MH17”, aldus Bontes. Hij zegt dat zijn stap in goed overleg tot stand is gekomen.

Anp