Binnenland

Mans En Garde: oefening Frisian Flag 2015

19-04-2015 16:30

2bewapendef16s
 

Het zijn weer goede weken voor vliegtuigspotters. De jaarlijkse oefening Frisian Flag is op 13 april van start gegaan en duurt nog tot en met 24 april. Zestig jachtvliegtuigen afkomstig uit Duitsland, Finland, Nederland, Polen, Spanje en de Verenigde Staten stijgen dagelijks in verbanden van circa veertig toestellen twee keer op vanaf de Vliegbasis Leeuwarden om een breed scala aan lucht-lucht en lucht-grond scenario’s te beoefenen. Het oefengebied strekt zich uit boven het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken. De tweehonderd man en twaalf F-15Cs van het 125th Fighter Wing Air National Guard, Jacksonville, Florida, staken er de Atlantische oceaan voor over om mee te kunnen doen aan deze jaarlijkse grote internationale oefening.

En er werd breder geoefend ondanks dat de krimp van de krijgsmacht zich verder voortzette. De Vliegbasis Eindhoven is momenteel het startpunt van de tweede European Air Refuelling Training (EART). Vanaf deze basis vertrekken Duitse A310, Franse C-135, Italiaanse KC-767 en Nederlandse KDC-10 tankers om onder andere de Frisian Flag deelnemers in de lucht van peut te voorzien.

Florida ANG F-15Cs (foto: US Air Force Tech Sgt. Shelley Gill)
091004-f-0971g-376

kdc10f16

 

Elders, nu op de Vliegbasis Woensdrecht, werden onder meer ABN-AMRO directeuren afgebeuld. Wat wellicht een prettige aanblik was.

Op de grond langs de dijken van Venlo oefenden 200 militairen en 550 mensen van relevante overheidsdiensten en civiele organisaties vier dagen lang in het rampenbestrijdingsplan ‘Hoogwater’ tegen een gesimuleerde vervelend opspelende Maas.

Ondertussen, ver weg op CuraƧao, bekwaamden mariniers van 25 Recce Sniper troop zich in het vanaf een bewegend platform schieten op (bewegende) grond- en zeedoelen.

Sniperoefening

 

Eveneens ver van huis sloten Nederlandse opleiders in een trainingscentrum in Erbil, Irak, een tweede serie van een 4-weekse Infantry Skills Course met 600 Peshmerga infanteristen af. De Skills Course, inclusief oefeningen op bataljonsniveau, moeten deze Peshmerga’s beter in staat stellen om ISIS te bestrijden.

U ziet het, hoe klein gekrompen en verschrompeld ook, bij de krijgsmacht gaat de ‘show’ door. Misschien niet elke week even breed en druk als deze weken, maar toch.

 

 

 

 

(Foto’s: tenzij anders aangegeven afkomstig van Defensie)