Binnenland

Karskens’ Lijst – Help mij deze tien oorlogsmisdadigers te vinden

19-04-2015 16:38

Voor de actie ‘Nu of nooit!‘ heeft de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden een lijst samengesteld van lieden die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland hebben misdragen, en nog niet zijn veroordeeld en/of gestraft. Help zoeken naar deze grote boeven. Het gros van de nog levende Nederlandse WO2-oorlogsmisdadigers was lid van het elitekorps Schutzstaffel en met name van het SS-Wachbataillon ‘Nordwest’. Ze was belast met het bewaken van de concentratiekampen in Nederland, vooral die in Amersfoort en in Vught. Verder hebben deze Nederlandse SS’ers deelgenomen aan grootscheepse razzia’s en executies. Andere hebben zich schuldig gemaakt aan verraad, de dood tot gevolg hebbende.

Speel geen eigen rechter

Op onderstaande lijst staan mensen die, gezien hun geboortejaar, mogelijk nog in leven zijn. Voor de duidelijkheid: het zijn verdachten en/of voortvluchtigen. Speel geen eigen rechter, mocht een toevallig uw buurman of buurvrouw zijn. Serieuze informatie wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Doel is berechting of het uitzitten van eerder opgelegde straf.

De lijst is te lezen op de site van stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden en wordt vanaf deze tijd regelmatig ververst waarbij namen na bevestigd overlijden worden verwijderd.

Nationaal Archief weigert hulp

Het Nationaal Archief, afdeling Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, de aangewezen plek voor informatie-inwinning over WO2-boeven, weigert inzage in dossiers omdat, stelt dit onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zelfs bij het leveren van namen en verblijfplaatsen aan het Openbaar Ministerie geen sprake is ‘van het stellen van waarborgen voor het beschermen van de privacy van de betrokkenen.'(Brief aan mij op 2 april 2015) Daarom is soms voor de stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden in enkele gevallen soms moeilijk vast te stellen of personen hun totale straf hebben uitgezeten of zijn overleden. Dus uw hulp is nodig! Vraag rond, check desnoods uw eigen familie!

Siert Bruins

Buiten mededinging staat oud-SS’er Siert Bruins, woonachtig in het Duitse Altenbreckerfeld, Westfalen. Hij wordt door de Duitse justitie wegens gezondheidsproblemen niet in staat geacht terecht te staan voor de moord op verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema in de nacht van 21 op 22 september 1944 in de buurt van Appingedam.

Karskens’ Lijst

De door stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden tien meest gezochte WOII-misdadigers zijn:

Gezelle, Nicolaas Daniël. Geboren in Blankenberge, België. Lid van de SS-veiligheids- en inlichtingendiensten SIPO/SD in Antwerpen en na geallieerde bevrijding van België in najaar 1944 actief in Nederland. Onder andere in Kamp Erika.

Kramer, Harm. Geboren 28 augustus 1925, ooit woonachtig in Wolvega. SS’er en maakte deel uit van executiepeloton in Vught.

Kwakkelaar, Christiaan. Geboren 7 januari 1927. Woonde in Hoensbroek. SS-bewaker en maakte deel uit van executiepeloton in Kamp Vught.

Lotz, Willem Jan. Geboren op 26 juli 1927 in Amsterdam. Kampbewaker in Vught.

Luebke, (voornaam en geboortedatum onbekend). SS-bewaker. Tenen geamputeerd door kou aan het Oostfront. Verdween medio september 1944 spoorloos na de bevrijding van het kamp Vught.

Maas, Johan Walter. Belg. Geboren 26 juni 1926 in de buurt van Gent, België. Laatste oorlogsjaar actief in Nederland.

Mullenders, Maria Jos, Geboren op 6 juni 1924 in Vaals. Oppasser in het vrouwenkamp Vught waar op 15 januari 1944 het zogenaamde ‘bunkerdrama’ plaatsvond waarbij tien vrouwen omkwamen.

Oranje, Maria. Ook bekend als ‘Miep Oranje’. Geboren op 6 mei 1923 in Bloemendaal. (andere bronnen noemen Soest) Actief als koerierster van het verzet tot zij begin 1944 voor de SD ging werken. Door haar verraad zijn tientallen mensen omgekomen. Na de oorlog gevlucht naar Kenia, Tanzania en later mogelijk Zuid-Afrika.

Roosmalen, voornaam onbekend. Lid van 3e compagnie van SS-Wachbataillon. Bewaakte onder andere gijzelaars opgesloten in Sint-Michielsgestel. Zou beschikken over de administratie, en dus mogelijke schriftelijke bewijzen misdrijven, van het Wachbataillon.

Tuin, Jan Willem van der. Geboren op 9 juni 1916 in Amsterdam en ontsnapte, voordat hij op 10 juli 1947 ter dood werd veroordeeld, uit interneringskamp Valkenburg. De oud-marechaussee pleegde verraad in de buurt van Almelo waardoor zeker vier mensen omkwamen. Nog altijd een mysterie waar hij verblijft en/of zijn graf is.

Tips

Meedoen? Als u tips heeft die kunnen leiden naar een van deze tien oorlogsmisdadigers dan kunt u mailen naar: [email protected].

Lees ook

Klopjacht: Arnold Karskens zoekt de laatste voortvluchtige WO2-misdadigers