Hoogopgeleide vrouwen kiezen vaker voor eigen borst

17-04-2015 15:16

Uit een peiling van onderzoeksbureau TNO blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven. De Peiling Melkvoeding 2015 werd gehouden onder ruim 1700 vrouwen. Het percentage moeders dat na zes maanden haar kroost nog voorzag van eigen zuivel, bleek te zijn verdubbeld ten opzichte van 2010.

Het is niet bekend hoe die stijging te verklaren is. Uit eerder onderzoek van de RIVM bleek dat borstvoeding gunstig is voor de gezondheid van zowel moeder als kind.

Hoogopgeleid, laagopgeleid

TNO verricht sinds het begin van het nieuwe millennium onderzoek naar het aantal moeders dat borstvoeding geeft. In 2015 geeft 39 procent van de moeders na zes maanden nog borstvoeding. In 2010 was dit 18 procent. Het aantal moeders dat start net de voeding ligt rond de 80 procent, waarbij hoogopgeleide vrouwen vaker (90 procent) de borst geven dan laagopgeleide vrouwen (69 procent), aldus TNO op basis van de cijfers van dit jaar.

Afhakers: pijn, problemen

Verder laat het onderzoek zien dat in de eerste twee weken na de geboorte het aantal afhakers het grootst is. De redenen daarvoor zijn twijfel over de hoeveelheid melk, pijn bij het voeden en problemen met de ‘aanlegtechniek’.