Binnenland

Meerderheid Kamer: stoppen met experiment hoger collegegeld

14-04-2015 07:08

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat minister Jet Bussemaker van Onderwijs een voorstel om te experimenteren met een hoger collegegeld intrekt. Omdat de PvdA nu tegen is heeft Bussemaker niet meer de steun van een meerderheid van het parlement concludeert Nu.nl dinsdag na een rondgang bij de partijen.

IJskast

Het plan van de VVD, dat nog uit het vorige kabinet stamt, behelsde een hoger collegegeld voor extra leertrajecten die excellente studenten bovenop de normale studie volgen. Het plan lag al sinds de afschaffing van de basisbeurs in de ijskast.

“Het voorstel houdt geen rekening met de achtergronden van studenten. Je hebt dan straks een opleiding communicatie en excellente opleiding communicatie voor wie het kan betalen”, zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis.

Ook de SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren vinden het voorstel voor zogeheten collegegelddifferentiatie niets.

Onbetrouwbaar

De VVD reageert verbolgen op het standpunt van de PvdA: “Dit staat gelijk aan het niet nakomen van de afspraken. Zeer onbetrouwbaar”, aldus VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg.

“We hebben in 2012 is een pad ingezet naar meer ambitie in het hoger onderwijs. Dit was onderdeel van een afspraak tussen kabinet, hoger onderwijs en universiteiten”.

Mohandis stelt echter dat de PvdA nooit voorstander van het plan is geweest. “Dit kan voor de VVD geen verrassing zijn”.

TPO/Anp