Buitenland

Geert Wilders moet Pegida nieuw rechts leven inblazen

13-04-2015 11:29

Duizenden ME’ers zijn vanavond in Dresden op de been om een confrontatie te voorkomen tussen extreem-linkse tegenstanders van Geert Wilders en de aanhang van de burgerbeweging Pegida, die de Nederlandse politicus als gastspreker heeft uitgenodigd. De organisatoren van Pegida, de zelfbenoemde ‘Patriotten van het Avondland’, komen bijeen op een uiterwaard in de Saksische hoofdstad. Ze hopen met ‘Rechtspopulist Keert Wielders’ een stemmentrekker van jewelste aan boord te hebben.

Dertigduizend demonstranten verwachten ze. Dat zou een heel stuk meer zijn dan de drie- tot zevenduizend mensen, die de laatste Pegida-demo’s bezochten. Pegida, dat op zeker moment tot een ware volksbeweging van boze burgers leek uit te groeien, was de afgelopen maanden namelijk aan het doodbloeden – om allerlei redenen.

‘Volksverhetzung’

De regionale autoriteiten waarschuwen: tegen racistische en xenofobe oproepen zal hard worden opgetreden. Wilders gaat in z’n islamkritische uitspraken veel verder dan doorgaans in de nog zeer politiek-correcte Bondsrepubliek valt te horen. De premier van de deelstaat Saksen, Stanislaw Tillich (CDU), vreest daarom voor ‘Volksverhetzung’: opruiing. En dat is strafbaar.

Tegendemonstranten, onder wie de beruchte extreem-linkse en gewelddadige, in zwarte hoodies gehulde antifa’s – de antifascisten – willen Wilders het spreken onmogelijk maken. Zij hebben aangekondigd de toegangswegen naar de demo te zullen blokkeren. Volgens hen hebben ‘ausländerfeindliche’ uitspraken, waar zij Wilders van beschuldigen, geen recht op een Duits publiek.

Hitler-look-a-like

Wegens intern gekonkel en door massieve tegendruk uit de samenleving was Pegida op een dood spoor beland. Zoals dit wel vaker gaat met dit type populistische grassrootsbewegingen, brak er een conflict uit binnen de leiding. Gematigde Pegidisten keerden zich af van initiator Lutz Bachmann, een ex-crimineel die in de cel zat voor onder meer inbraak en coke-bezit, omdat van hem een selfie opdook met Hitler-snor en –kapsel. Bovendien noemde Bachmann asielzoekers ‘gepeupel, smeerlappen en vee’, kwalificaties die een aantal van zijn medestanders te ver gingen.
Bachmann trad terug, maar hij is nu gewoon weer het gezicht van de beweging.

Pegida keert zich in de kern tegen de ‘islamisering van het Avondland’, waarmee bedoeld wordt dat er in Duitsland te veel moslims zouden leven en dat het land te veel moslim-immigranten opneemt. Maar de onvrede van de aanhang richt zich ook op de ‘leugenachtige media’ (‘Lügenpresse!`), het ‘grootkapitaal’ , ‘de euro’ en ‘die Ami’s’ (de Amerikanen).

Tegen Groenen en ‘Gutmenschen’

Omdat de organisatoren ook wel begrijpen dat demonstranten niet eeuwig rondjes kunnen lopen door de stad aan de Elbe, wil Pegida zich nu – met een rechtser profiel, dat onder meer met de komst van Geert Wilders wordt vormgegeven – mengen in de lokale politiek. Een van de nieuwe prominenten, Tatjana Festerling, wil als Pegida-kandidaat meedoen aan de burgemeestersverkiezingen in juni. Festerling keert zich in haar redevoeringen, doorspekt met veel vileine kwinkslagen, tegen de ‘Groenen’ en andere ‘Gutmenschen’, die de natuurlijke, conservatief-burgerlijke staat van de Oost-Duitse samenleving zouden bedreigen met hun pleidooien voor ‘immigratie, homoseksuele vrijheid, veganisme en begrip voor Islamitische Staat (IS)’. Het publiek juicht haar dan meest dankbaar toe.

Zionistisch zwijn

Pikant is dat niet alleen extreem-links zich verzet tegen de komst van Wilders, maar ook de extreem-rechtse neonazi’s van de NPD. Jörg Krebs, een NPD-gemeenteraadslid uit Frankfurt am Main, noemde Wilders, die zoals bekend sympathiseert met Israël en met de Joden, op Twitter een ‘Zionisten-Schwein’ (zionistisch varken). Hij riep op om Wilders de toegang tot Dresden te ontzeggen en ‘nach Hause zu schicken’.

Op de vraag of de NPD-nazi’s vanavond in een exotische gelegenheidscoalitie samen met de anti-Fa’s Wilders gaan belagen, antwoordde Krebs: ‘Nein, dat is een hersenspinsel’.