Binnenland

Omstreden sjeik toch niet naar islamconferentie Utrecht

09-04-2015 09:31

De omstreden Belgische sjeik Abdelkader Chouaa zal toch niet komen prediken op de islamconferentie in Utrecht, die vandaag begint. Dit meldt de organisatie van het evenement op Facebook.

De radicale geestelijke was geboekt om te komen spreken op de ‘Derde Riffijnse Islamitische Conferentie’, maar wegens ‘onvoorziene dubbele boekingen’ gaat dit niet door, aldus Stichting alFitrah.

De komst van Chouaa zorgde voor ophef. Zijn naam kwam voor in het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005. Volgens zijn zoon is vader Abdelkader een verantwoordelijke voor trainingen van jongeren in kampen om vervolgens te strijden in landen als Syrië en Afghanistan.

Op de sprekerslijst staat nog wel de zogenoemde ‘martelsjeik’ Abo Chayma, die in België veroordeeld is tot een driejarige voorwaardelijke celstraf. Hij werd eerder beschuldigd van ’onmenselijke en vernederende behandeling en marteling’ en was volgens het Brusselse hof van assisen in Marokko aanwezig toen 23-jarige Marokkaanse in 2004 werd gedood tijdens een duiveluitdrijving.

PVV-leider Geert Wilders samen met de PVV-Kamerleden Sietse Fritsma en Machiel de Graaf demonstreren voor de deur van het pand in Overvecht waar de conferentie wordt gehouden.

De stichting trekt inmiddels van leer tegen de ophef. AlFitrah spreekt van ‘haatmedia’ en ‘haatpolitici’.

Lees ook: Omstreden Utrechtse stichting alFithra is erkend leerbedrijf