Buitenland

Oekraïners verspreiden ‘westerse waarden’ met vuilniscontainer

09-04-2015 19:34


https://youtu.be/vgr48iwz9ZU

Radicale Oekraïners vernederen steeds vaker hun tegenstanders door hen in vuilniscontainers te gooien en met hun slachtoffer rond te paraderen. Dit overkwam een hoge justitie-ambtenaar in de regio Ivano-Frankivsk in West-Oekraïne. 

Tientallen – vaak gemaskerde – ‘activisten’, onder wie aanhangers van de neonazi-groepering Pravy Sektor (‘Rechtse Sector’), duwden Vasyl Kavatsjoek in een vuinisbak omdat de man ‘corrupt’ zou zijn.

Andere bronnen meldden dat Kavatsjoek een oppositionele partij – sympathiserend met de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj – toestemming zou hebben gegeven om zich officieel te registreren, wat de woede van de nationalisten zou hebben gewekt.

De duidelijk anstige Kavatsjoek werd in de container door de stad gedreven, waarbij hij ook nog verf over zich heen gekieperd kreeg.

Het is niet voor het eerst dat Pravy Sector deze methode toepast. Het is ook niet voor het eerst dat radicale Oekraïners met geweld hun tegenstanders proberen te intimideren.

In rapporten van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch wordt Rechtse Sector in verband gebracht met zware mensenrechten-schendingen. Leden van de groepering worden in Oekraïne vaak als helden vereerd omdat zij aan het front strijden tegen de pro-Russische separatisten.

De leider van Rechtse Sektor, Dmitri Jarosj, werd deze week officieel benoemd tot adviseur van de chef-staf van de Oekraïense strijdkrachten. Jarosj ontkent dat hij een nazi is, hoewel zijn groepering gebruik maakt van omstreden symbolen als de Wolfsangel en leden regelmatig de Hitler-groet brengen en hakenkruisen op hun lichaam laten tatoeëren.

In het Westen, dat de Oekraïense nationalisten steunt, wordt de ideologische voorkeur van Jarosj en diens mannen vaak gebagatelliseerd en de groep wordt meestal weggezet als ‘vrij onbeduidend’. Die laatste kwalificatie strookt niet met de feiten, zoals Jarosj’ nieuwe adviseurschap laat zien.