Binnenland

CU: Rechter moet antidemocratische partijen kunnen verbieden

09-04-2015 07:07

De ChristenUnie wil dat de rechter de mogelijkheid krijgt om partijen en groeperingen te verbieden die de democratische rechtsstaat willen omwerpen. De partij stelt donderdag voor de grondwet te wijzigen, meldt de Volkskrant. Volgens CU-Kamerlid Gert-Jan Segers kan dat helpen ‘koers te houden in turbulente tijden’.

“We hebben te maken met radicalisering van beide kanten. Aan de ene kant de salafisten en de jihadisten, aan de andere kant de extreem-rechtse partijen. De krachten in het midden, die de democratische rechtsstaat verdedigen, kunnen versterking gebruiken,” meldt Segers.

Het gaat vooral om ‘ISIS-achtige partijen’ die een kalifaat in Nederland willen of een pedofilievereniging als Martijn, stelt Segers in de krant. De PVV bevindt zich volgens het Kamerlid in een schemergebied wegens het selectief shoppen in vrijheden, maar Segers benadrukt dat de rechter daarover moet oordelen.

Het is in Nederland al mogelijk om partijen te verbieden. Dit is zelfs al enkele malen gebeurd. Vooralsnog zijn in ons land echter alleen extreem-rechtse partijen verboden. De eerste partij die na de oorlog werd verboden was een voortzetting van de NSB. Daarna was de Nederlandse Volksunie aan de beurt, in 1971.