Binnenland

Ophef over komst martelsjeik

08-04-2015 06:43

In Utrecht is grote ophef ontstaan door de komst van enkele omstreden ultraorthodoxe sjeiks uit België. De radicale moslims komen donderdag naar de domstad om daar te prediken tijdens enkele bijeenkomsten, schrijft De Telegraaf.

Onder meer martelsjeik Abo Chayma, die in België veroordeeld is tot een driejarige voorwaardelijke celstraf, komt zijn boodschap verkondigen. Chayma eerder beschuldigd van ‘onmenselijke en vernederende behandeling en marteling’. Ook zou hij in 2004 bij een duivelsuitdrijving in Marokko aanwezig zijn geweest waar een jongen Marokkaanse om het leven kwam.

Ook sjeik Abdelkader Chouaa komt naar Utrecht toe. Zijn naam kwam in het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005 al voor. Hij predikte eerder ook in als radicaal bekendstaande moskeeën in Amsterdam en Den Haag. Volgens zijn zoon is Chouaa één van de verantwoordelijken voor trainingen van jongeren in kampen die vervolgens gaan strijden in landen als Syrië en Afghanistan.

De bijeenkomsten, vanaf donderdag tot en met 12 april, worden georganiseerd door de stichting AlFitrah in de wijk Overvecht.