Binnenland

Rabobank blokkeert rekening Twitter-jihadist Maiwand Al-Afghani

01-04-2015 07:41

Rabobank blokkeert de betaalrekeningen van Shabir Burhani. Dat meldt De Telegraaf. De Leidse student van Afghaanse afkomst is op social media bekend als Maiwand Al-Afghani.

Verbroken

De man werd gisteren door de Rabobank uitgenodigd voor een goed gesprek. In Leiden ontving hij een schriftelijke verklaring dat zijn radicale uitlatingen niet langer acceptabel zijn voor de bank. Daarom worden alle banden tussen de bank en de Afghaan verbroken.

Gewapende strijd

‘De repressieve maatregelen van bepaalde actoren, instanties en bedrijven in de Nederlandse samenleving proberen mij verder te radicaliseren en aan te moedigen om me aan te sluiten bij de gewapende strijd. Maar dat zal ze niet lukken, want ik blijf een vreedzame moslim die enkel de waarheid zegt en dawah (oproep tot bekering) doet! Hoe pijnlijk dat ook voor hen is. Ik ga nergens heen. Ik blijf lekker hier,’ zo stelt de radicale student.

Vreemde betaalpatronen

Eerder werden Kamervragen gesteld nadat Afghani foto’s postte waarop hij poseerde met wapens van de Afghaanse Taliban. Ook zou hij, volgens de Rabobank, naar Oost-Turkije zijn geweest, waar hij mogelijk met strijders in contact is gekomen. Geruchten gaan dat er vreemde betaalpatronen zijn gevonden bij hem. Maar de Rabobank wilde gistermiddag desgevraagd niet in detail vertellen waarom hij als klant onacceptabel is geworden. ‘We moeten ons houden aan de wet- en regelgeving en de Wet op het Financieel Toezicht. Om die reden is de klantrelatie beëindigd.’

(Foto: Robert Engel)