Buitenland

Update: Code Oranje wegens zware storm in Noord-Nederland

31-03-2015 10:47

Het KNMI heeft dinsdagmorgen voor de provincies Friesland, Groningen en de Waddeneilanden code oranje afgegeven in verband met de hevige wind.

Update 11.30 Vrachtwagens gekanteld op snelwegen
Op de A7 en A27 zijn twee vrachtwagens gekanteld.

Update 11.16 Kijk live mee op Schiphol

Update 10.47 NS: Reis niet naar Duitsland
De Nederlandse Spoorwegen hebben reizigers opgeroepen niet met de trein naar Duitsland te reizen, in verband met de horrorstorm des doods. Een aantal NS-treinen staan stil bij stations. Onder meer Berlijn is onbereikbaar.

Update 10.40 Steeds meer schademeldingen


Update: 09.05 Vrachtwagens omver geblazen
Het verkeer heeft vanochtend veel last van de harde wind. Meerdere vrachtwagens zijn omvergeblazen en op de A35 bij Borne in Twente is een boom op de weg gekomen. Verspreid over het land stond kort na achten meer dan 350 kilometer file. De A50 is op twee plaatsen afgesloten, omdat bij Veghel en de Waalbrug vrachtwagens zijn gekanteld. Op de A6 richting Lelystad zijn twee trucks omver geblazen.

Ondertussen meldt de ANWB een veel drukkere ochtendspits dan verwacht. Normaal gaat het om ongeveer 150 kilometer file, terwijl er rond 08.15 uur 350 kilometer op de wegen stond. Eerder vanmorgen sprak de ANWB over een ‘sneeuwbal die gaat rollen.

Op Schiphol landen en vertrekken minder vluchten, omdat de banen niet optimaal gebruikt worden. Een aantal vluchten zijn geschrapt, en een aantal vluchten zijn uitgeweken naar andere luchthavens in Europa.

De NS meldt dat alles volgens dienstregeling verloopt.

Meldingen van grote schade zijn er nog niet.

Code Oranje

Het weerinstituut verwacht in de drie provincies zware tot zeer zware windstoten met een snelheid van 120 kilometer per uur. Voor de rest van het land blijft de eerder afgegeven code geel van kracht. Code oranje is van vanaf vanmorgen 10 uur gedurende ongeveer 6 uur van kracht. Op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is dinsdagochtend een windstoot van 114 kilometer per uur gemeten. Het was volgens Weeronline de zwaarste windstoot tot nu toe.