Binnenland

Koenders bevriest tegoeden Nederlandse jihadisten

30-03-2015 07:01

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders heeft vier Nederlandse jihadisten op de nationale terreurlijst gezet. Hun banktegoeden zijn daardoor bevroren en het is verboden om hen financiële middelen ter beschikking te stellen. Het is niet bekend wie de vier zijn.

Terreurgroepen

Koenders heeft dat besluit genomen samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Financiën. De vier Nederlanders hebben zich volgens het kabinet aangesloten bij terreurgroepen in Syrië of Irak.

Krachtige maatregel

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is het bevriezen van tegoeden een krachtige maatregel. ‘Het is goed dat we dit inzetten, want deze strijders dragen als medeplegers of als medeplichtigen bij aan het meedogenloze geweld in die regio. Zij vormen daarnaast een potentieel risico na terugkeer in de Nederlandse samenleving’, aldus Koenders maandag.

terrorisme-lijst

Sinds eind 2013 zijn negentien mensen op de nationale terrorisme-lijst gezet. Koenders liet half januari al weten van plan te zijn om meer – al dan niet vermoedelijke – jihadisten in Nederland aan de lijst toe te voegen. Het kabinet zei destijds dat ongeveer 180 Nederlandse jihadisten naar Syrië en Irak zijn vertrokken. 35 Van hen zouden toen weer terug in Nederland zijn en 21 jihadisten zouden zijn omgekomen.