Kleiner islamitisch centrum Gouda toch niet zo klein

29-03-2015 13:44

Na alle ophef en de verhitte raadsvergadering begin maart over de megamoskee die uiteindelijk geen megamoskee werd, kwam de luwte. De gemeente Gouda, El-Wahda, De Ark en Gemiva zijn weer gezamenlijk om de tafel gaan zitten en bespreken hoe ze nu verder invulling kunnen geven aan de herinrichting van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne in Gouda Noord.

Vóór 8 juli

Daar is wel haast bij geboden. Volgens Omroep West werd in de raadsvergadering van afgelopen week door wethouder Tetteroo gemeld dat de gemeente tot 8 juli de tijd heeft een gezamenlijke oplossing te vinden, daarna wordt de PWA-kazerne door het Rijk verkocht aan de hoogste bieder. Op dat moment heeft de gemeente dus geen inspraak meer in wie de grond koopt, en ligt alles opnieuw open voor wat betreft de herinrichting.

Alleen kleinere gebedsruimte

Uit de antwoorden van het college naar aanleiding van vragen van Gemeentebelangen Gouda en de ChristenUnie blijkt echter dat het grote islamitisch centrum toch niet helemaal van de baan is. Het zou gaan om een kleinere gebedsruimte (in de oorspronkelijke plannen bedoeld voor 1500 mensen), als onderdeel van het islamitisch centrum. En juist dat centrum, waarbij de verwachting is dat er meermalen per week activiteiten plaatsvinden, is de buurtbewoners een doorn in het oog. Ze vrezen voor overlast in hun buurt. Een kleinere moskee betekent wel dat het samenvoegen van de drie bestaande moskeeën nu van de baan is.

Tot elkaar veroordeeld

Dat El-Wahda de plannen voor de grote moskee niet doorzet, zou kunnen betekenen dat een aantal eisen vanuit het bestuur niet langer of minder relevant zijn geworden. De Ark, Gemiva en El-Wahda konden begin 2014 geen overeenstemming vinden, omdat de eisen en behoeften van El-Wahda en De Ark/Gemiva zo ver uit elkaar lagen dat een samenvoeging onmogelijk leek. Wellicht dat de nieuwe gesprekken uitkomst bieden. Nog niets is zeker, maar het drietal lijkt tot elkaar veroordeeld.

VVD is geen voorstander

Begin maart werd duidelijk dat El-Wahda haar plannen terugtrok. Er werd dan ook niet meer gestemd in de Goudse gemeenteraad over een definitief ‘ja’ of ‘nee’ over de plaatsing van het centrum, tot grote onvrede van de oppositie, die het gehele proces desalniettemin graag had afgesloten met een stemming. Het resulteerde in een motie van wantrouwen tegen het college maar deze werd verworpen. Coalitiepartner VVD is geen voorstander van een moskee op de PWA-kazerne, maar stemde onlangs toch tegen een motie van de oppositie om De Ark en Gemiva te combineren met seniorenwoningen op het leegstaande complex.

Laatste hoop

Het is onduidelijk in welke mate de VVD de komst van een islamitisch centrum in de toekomst zal blijven steunen. Voor de oppositie zijn de liberalen op dit moment de geringe hoop om El-Wahda blijvend te weren van het voormalige kazerneterrein, maar het dwarsliggen van de VVD betekent dan vermoedelijk een scheuring in het college. Voor het zomerreces moet er meer duidelijk zijn.