Blendle Weekoverzicht: Lubitz, Holleeder, speltbrood en spaargeld

29-03-2015 15:39

Dit zijn de must reads uit de dode bomen van afgelopen week.

Profiel

de Volkskrant: Andreas was vooral een ‘heel aardige, grappige en beleefde jongeman’

Acht minuten zat co-piloot Andreas Lubitz alleen in de door hem zelf vergrendelde cockpit van het Germanwings-toestel. Hij had de deur geblokkeerd, reageerde nergens meer op en liet vervolgens het vliegtuig moedwillig tegen een Alpenwand versplinteren. Wat voor man was de 27-jarige Andreas Lubitz? Mensen uit zijn omgeving schetsen een profiel.

 

Vernietigend interview

NRC Handelsblad: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’

Sonja Holleeder deed in De Telegraaf al haar verhaal, maar toen was het woord aan zus Astrid. In een bijzonder interview vertelt ze hoe Willem de levens beheerst van iedereen in zijn omgeving, en hoe zij hem uiteindelijk in de val lokte omdat ze hem voorgoed achter tralies wil krijgen. ‘Ik weet dat hij mij zal laten vermoorden om wat ik nu gedaan heb. Maar ik kon niet anders.’

Ook interessant om te lezen is hoe dat interview tot stand kwam. De making of lees je hier. (nrc.next)

 

Achtergrond

De Telegraaf: Ze gaan naar Qatar om te werken en komen terug in een lijkkist

400.000 Nepalezen werken in de bouw in Qatar omdat in eigen land niks te verdienen valt. Maar het is een schimmige wereld, waar uitzendbureaus je afzetten en je bovenal je leven niet zeker bent. ‘Hartaanval’, zo staat vrijwel altijd op de overlijdensaktes van de omgekomen Nepalezen, maar zelf weten ze wel beter.

Handig

Elsevier: Dit zou je met je spaargeld moeten doen

Spaarders zijn door de steeds verder dalende rente nu echt de klos: het rendement op hun geld is historisch laag. Wat moet je in deze tijd doen met je vermogen? Meer risico nemen, of juist niet? Elsevier bespreekt de beste opties.

 

De kweekschool van het kalifaat

NRC Handelsblad: Deze universiteit leidt de jihadisten van morgen op

Het lijkt een universiteit als vele anderen in Caïro, maar schijn bedriegt. De leerlingen worden gehersenspoeld en de ongelovigen opgegeten. “Het is een moslim toegestaan om ongelovigen te doden en op te eten”, dat leren jongetjes van 12 al.

 

Het verband tussen armoede en IQ

Vrij Nederland: Waarom arme mensen arm blijven. En hoe we dat kunnen veranderen

Werklozen zijn lui en onverschillig, daarom moet je ze straffen om ze te motiveren. Of toch niet? Psycholoog Eldar Shafir schreef een bestseller waarin hij uitlegt waarom we het volledig verkeerd aanpakken. Obama riep hem al op voor advies. En ook in dit interview laat Shafir je compleet anders naar armoede kijken.

 

Feit of fabel

Quest: Is speltbrood echt beter dan gewoon brood? Eindelijk duidelijkheid

Een gemiddelde Nederlander eet zo’n zes boterhammen per dag, wat neerkomt op zestig kilo per jaar. Maar volgens een aantal goed verkopende voedingsboeken is al die tarwe helemaal niet gezond voor ons. Het alternatief: spelt, het nieuwe ‘wondervoedsel’ en ’superfood’. Maar wat is het verschil?

 

We moeten leren te onthaasten

Psychologie Magazine: Waarom jagen we onszelf zo op?

De hele dag door krijgen we prikkels te verwerken: een trillende telefoon, een volle mailbox, honderden kleine en grote keuzes en eindeloze mogelijkheden op internet. Die prikkels lijken miniem, maar intussen raakt onze tijd versnipperd, nemen we te weinig rust en leven we in een constante roes van druk-bezig-zijn. Waarom hebben we het zo druk? En wat is er tegen te doen?