Nieuws

20 maanden celstraf geëist tegen ex-baas moslimomroep

24-03-2015 15:43

Tegen voormalig directeur Frank W. van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam een celstraf van twintig maanden geëist voor jarenlang misbruik van omroepsubsidies. Tegen een filmmaker is een gevangenisstraf geëist van achttien maanden. In beide gevallen is zes maanden van de geëiste straf voorwaardelijk.

Fraudezaak

De twee mannen zijn de hoofdverdachten in een fraudezaak met subsidies voor de moslimomroep en de Joodse Omroep. In totaal is voor zo’n 600.000 euro gefraudeerd, zegt het Openbaar Ministerie (OM). Dat noemt het “ernstig'” wat er is gebeurd. “De verdachten hebben zich verrijkt met tonnen overheidsgeld.”

Uit onderzoek blijkt dat de omroepbaas en de filmmaker tussen 2004 en 2008 valse subsidieaanvragen hebben ingediend voor filmproducties. De kosten voor het maken van de films werden hoger voorgespiegeld om meer geld binnen te halen. Zij zouden hiervoor documenten hebben vervalst. De omroepdirecteur verleende de filmmaker opdrachten en ontving hiervoor steekpenningen.

Belastingfraude

W. heeft volgens het OM ook belastingfraude gepleegd en zou betrokken zijn bij het opstellen van 55 nepfacturen door het bedrijf van zijn zoon. Dat bedrijf stuurde valse facturen voor diensten of prestaties die in werkelijkheid niet waren verricht. Hij betaalde zijn zoon en schoondochter tienduizenden euro’s voor het meewerken aan deze constructie. Tegen de zoon en schoondochter heeft justitie werkstraffen geëist.

Na een aangifte van het Commissariaat voor de Media begon het functioneel parket eind 2008 met een onderzoek. De moslimomroep ging in 2010 failliet.