Binnenland

Veel kinderen hebben vitamine D-tekort

20-03-2015 06:03

Eén op de drie kinderen in ons land heeft een tekort aan vitamine D. Dat blijkt uit cijfers van het Erasmus MC in Rotterdam dat onderzoek deed onder 4000 kinderen van zes jaar, schrijft het AD.

Zeker 6 procent van de kinderen heeft een ernstig tekort. Dit loopt bij niet-westerse kinderen zelfs op tot 20 procent. Dit verschil kan wellicht verklaard worden door de huidskleur. Vanwege meer pigment in de huid wordt minder snel vitamine D aangemaakt. Ook kan de leefstijl een rol spelen. Ongezond eten of tv-kijken in plaats van buiten spelen wordt ook in verband gebracht met het gebrek.

In Nederland wordt geadviseerd kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven, maar het blijkt dat minder dan helft van de kinderen supplementen krijgt op eenjarige leeftijd. “We hadden niet verwacht dat zo veel kinderen een tekort zouden hebben”, aldus onderzoeker Trudy Voortman.

Vitamine D is naast een voedingsstof ook een hormoon en zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, halvarine en margarine. Het lichaam kan de stof ook aanmaken wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt. Vitamine D zorgt voor gezonde sterke botten en tanden en de ontwikkeling van het afweersysteem.