Buitenland

ISIS heft christenenbelasting in het Kalifaat

20-03-2015 11:58

In de serie Berichten uit Islamitische Staat die eerder op ThePostOnline verscheen werd aandacht besteed aan de positie van christenen in ISIS-gebied. Christenen kregen van de kalief al Baghdadi in al zijn edelmoedigheid en naar zijn interpretatie van Koran en traditie het aanbod zich te bekeren tot de islam, of, als tweede optie een aparte belasting te betalen, de zogenaamde djizja, en als die twee aanbiedingen werden afgewezen restte het nieuwbakken kalifaat helaas niets anders dan de christenen in kwestie te doden.

Het moge duidelijk zijn dat veel christenen niet op het aanbod ingingen en de wijk namen.

Christenen in Raqqa

Ook Abou Ibrahim, belangrijke bron voor de serie op TPO, maakte melding van het feit dat veel christenen vertrokken waren en in zijn stad van herkomst, Raqqa, leefde vrijwel geen enkele christen meer, terwijl zij voor de machtsovername door ISIS ongeveer 10 procent van de bevolking uitmaakten.

Groot was dan ook de verbazing dat er toch nog christenen waren achtergebleven in Raqqa en dat zij zelfs de djizja betaalden. Onderstaande afbeelding, in het Arabisch, is een betalingsbewijs dat de ontvanger van de kwitantie de djizja betaald heeft (daterend van augustus 2014). Het document is afkomstig van Abou Ibrahim.

De afbeelding wekt de indruk dat zij op een houten deur of schutting is bevestigd. Wil ISIS hiermee in de publieke ruimte aangeven dat in de betreffende woning christenen wonen en dat zij de djizja betaald hebben? Geeft dat de christenen in kwestie bescherming of is het juist stigmatiserend?

Munteenheid: Syrische lira

Opvallend aan het document is ook dat het geld in de munteenheid van Syriƫ, de Syrische lira is betaald. Dus met de afbeeldingen van vader Assad op het papiergeld. En dat terwijl ISIS eerder al met veel bombarie aankondigde met een eigen munteenheid te komen, de dinar en dirham, echte gouden en zilveren munten. Maar zo lang dat nog niet het geval is, is IS pragmatisch genoeg om andere munteenheden te aanvaarden. Pecunia non olet, zoals de oude Romeinen al zeiden.

Een ander opvallend detail is dat naast de islamitische datum op het document, ook de christelijke datum wordt genoemd. Is dat een foutje dat erin geslopen is omdat in de islamitische wereld het vaak usance is om beide data te noemen? Of is dat een handreiking naar de christelijke ontvanger van de kwitantie? Het valt in elk geval op.

De belasting bedroeg 27.200 Syrische pond wat gelijkstaat aan 121 euro. Er staat niet bij voor welke periode de belasting betaald is. Maar ik weet wel dat dit een hoog bedrag is in een land dat toch al te lijden heeft onder een oorlogseconomie.

Er zijn blijkbaar christenen die besloten hebben in het Kalifaat te blijven en dan maar de belasting te betalen. Dat zegt enerzijds iets over het succes van ISIS en anderzijds over de moedeloosheid van de christenen. Zoals ik eerder al aangaf: van IS zijn we nog lang niet af.

ISIS belasting