Binnenland

De Kruif (VVD) weer op vrije voeten

19-03-2015 06:50

Voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif mag donderdag onder strikte voorwaarden het huis van bewaring verlaten. Ze zat vier weken vast. In juni moet de oud-politica samen met zes anderen voor het eerst voor de rechter verschijnen.

Het Openbaar Ministerie verweet de ex-politica deelname aan een criminele organisatie die op grote schaal hennep teelde, witwassen en valsheid in geschrifte. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht vond echter dat er voor meedoen aan hennepteelt onvoldoende bewijs was. Daarom zat De Kruif de laatste week alleen in de cel voor witwassen en valsheid in geschrifte.

Waarom de VVD’ster uit Stichtse Vecht vier weken in voorarrest moest zitten en het grootste deel van die tijd geen contact met de buitenwereld mocht hebben, is voor haarzelf en haar advocaat John Peters “een raadsel”. “Het is een horrorscenario”, vindt De Kruif volgens haar raadsman.

Tegen De Kruif loopt nog een ander onderzoek, omdat zij vertrouwelijke informatie rond de burgemeestersbenoeming voor Stichtse Vecht zou hebben gelekt. Vorige week trad zij terug uit de politiek.