Binnenland

Roofraadslid Van der Roest (PvdA): ‘Ben toch wel zwaar gestraft’

18-03-2015 08:42

Bert van der Roest (PvdA) werd dinsdag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijk wegens het stelen van duizenden euro’s van daklozenkrant Straatnieuws. Hij zegt woensdag tegen het AD dat hij zwaar gestraft is en de strijdbijl wil begraven. “Maar dat lukt niet,” aldus het stelende ex-raadslid.

De rechter zei gisteren dat Van der Roest “zijn positie heeft misbruikt en het vertrouwen van het bestuur en de daklozen ernstig heeft geschaad”. Omdat de media volop berichtten over de diefstal, werd er een lagere straf opgelegd dan geëist.

Van der Roest zegt opgelucht te zijn en te hopen dat deze ‘inktzwarte periode’ in zijn leven kan worden afgesloten. “Ik vind dat ik toch wel zwaar gestraft ben. Ook is niet bewezen dat ik het geld heb gebruikt in cafés en voor vakanties, zoals Straatnieuws beweert. Dat ik meer dan 26.241,16 euro heb gestolen zoals de rechter vaststelt, daar zijn geen bewijzen voor.”

Daar denkt bestuursvoorzitter Broos Schnetz van Straatnieuws echter heel anders over. Hij stelt dat Bert nog 17.000 euro terug moet geven. Er wordt nu dan ook een civiele procedure aangespannen tegen de verduisterende PvdA’er. “Onze bewijslast is overweldigend,” aldus Schnetz. “Nu is alleen gekeken naar de bankafschriften, het onbetwiste deel.”

Van der Roest is direct in de slachtofferrol gedoken. Hij stelt dat Schnetz moet ophouden met moddergooien. “Door mij van van alles te beschuldigen, schaden ze de reputatie van de krant. Dat zouden ze opnieuw doen in een civiele procedure.”

Schnetz reageert laconiek: “Laten we het advies van een dief maar niet opvolgen”.