Binnenland

OM: niet verantwoordelijk voor zelfmoord zedenverdachten

17-03-2015 09:36

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt zich niet verantwoordelijk te voelen voor de twee zelfmoorden in de zaak rond het 16-jarige meisje dat in Valkenburg geprostitueerd werd.

“We betreuren ook deze tweede suïcide, maar zijn alleen verantwoordelijk voor het onderzoek naar deze zaak. De verdachten zijn verantwoordelijk voor hun eigen keuzes. Zij kozen ervoor in een rare situatie seks te hebben met een minderjarige. Zij kiezen ook zelf voor de wijze waarop zij daarmee omgaan,”aldus het OM. Na verhoor krijgen de verdachten wel hulpverlening aangeboden.

Binnen de Limburgse opsporingsdiensten is er wel kritiek op zaakofficier van justitie David van Kuppeveld. Hierbij gaat het vooral om zijn optreden tijdens de eerste pro-formazitting in het onderzoek naar de misbruikzaak voor de rechtbank in Maastricht.

Hij zei destijds tijdens die zitting dat verdachten die seks hadden met de tiener thuis zouden worden opgezocht indien zij zich niet uit eigen beweging zouden melden. “Echtgenotes zullen wellicht vreemd opkijken als de politie voor de deur staat en zij horen waarom”, aldus Van Kuppeveld in januari. Volgens collega-speurders getuigt dit van ’een gebrek aan inlevingsvermogen en zicht op de effecten die zijn uitspraken kunnen hebben’.