Achtergrond

Het grote Russische ‘waar is Vladimir Poetin’-complotmysterie

12-03-2015 12:06

Waar is Vladimir Poetin? Is hij ziek? ‘Erg ziek’, zoals sommige bloggers beweren? Dood misschien, want de president is al sinds 5 maart niet gespot en in Rusland is tenslotte niemand z’n leven zeker. Afgezet? 
Als in Rusland de leider te lang z’n gezicht niet laat zien, gonst het in het land van de geruchten. Ook nu. Poetin had naar Astana, Kazachstan zullen reizen, maar die bijeenkomst werd afgezegd. Een andere bespreking, met vertegenwoordigers uit een afvallige regio in Georgië (ze stonden al op het vliegveld in Moskou): ook gecancelled.
Poetins woordvoerder, Dmitri Peskov, doet de geruchten over Poetins haperende gezondheid af als flauwekul. De handdruk van de president is zo stevig, zei Peskov, dat hij je hand kan breken. Dat soort uitspreken worden van Peskov verwacht want Vladimir Poetin móet fit zijn. Fitheid en Poetin, dat zijn synoniemen. De oud-KGB’er is mede zo populair onder Russen omdat hij in hun ogen Superman is. Zoals de Duitsers zeggen: “Putins Körper ist ein Politikum“.
Poetins spieren zijn een demonstratie van zijn macht. En zo is het.

 

 

E4040CD3-2D98-403A-A356-A047A6F01A8A_cx0_cy7_cw0_mw1024_mh1024_s

 

Poetin is niet alleen fysiek top, hij kan ook alles: op wilde beesten schieten, straaljagers en onderzeeërs besturen, paard rijden met een bloot torso, ijshockeyen, zwarte pistes afskieën, zelfs wezels op een vogel berijden. Dat hij last heeft van z’n rug, rimpels laat wegbotoxen of zelfs – een oud gerucht – alvleesklierkanker zou hebben, dat past helemaal niet in die myte van Poetin de Onoverwinnelijke, die in alles de tegenpool is van de geriatrische patiënten die ooit de Sovjet-Unie (Brezjnev) en Rusland (Jeltsin) bestuurden.

 

Complotten

Die vermeende ziekte – een hersenbloeding wordt nu gezegd – is maar een voorwendsel, beweren complottheoretici. Feitelijk woedt er een machtsstrijd in het Kremlin. Al sinds de moord op oppositieleider Boris Nermtsov is het mis. Want zie: ook Sergej Ivanov, een van Poetins vertrouwelingen uit de geheime dienst FSB – en een heel belangrijke Kremlin-insider – was enkele dagen spoorloos. En een al evenzeer invloedrijke insider, Igor Setsjin, de baas van de oliegigant Rosneft, zou ontslag zijn aangezegd.

Dat duidt ergens op. Maar waar op?

Op een machtsstrijd waarin de gevreesde Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov, ook de maffia-koning van Grozny genoemd, een hoofdrol zou spelen. In elk Russisch complot spelen Tsjetsjenen een rol, dus dit is op zich niet verwonderlijk. Feit is dat Kadyrov een indrukwekkend aantal zwaar bewapende Tsjetsjenen achter zich heeft staan. En dat hij een ongeleid projectiel is. Kadyrov geldt als een bondgenoot van Poetin, een woeste clan-leider die wordt getolereerd zolang hij de bevelen van de baas in Moskou opvolgt.

 

Geruchtenmachine

Maar ‘invloedrijke figuren rond Poetin’ zouden van hem af willen. Bijvoorbeeld door de moord op Nemtsov in de schoenen te schuiven van veiligheidsmensen uit Kadyrovs omgeving. De vermeende moordenaar, Zaoer Dadajev, werd door Kadyrov – die hem persoonlijk kent – na diens arrestatie opvallend geprezen als een ‘echte Russische patriot’. Dadajev die eerst bekende, nam zijn bekentenis terug. Hij en twee andere verdachten zouden zijn gemarteld. Natuurlijk is de arrestatie van de Tsjetsjenen een cover up, zeggen zelfs de meeste serieus te nemen commentatoren.

Kan zijn, het kan ook anders zijn. Hoe dan ook: de geruchtenmachine rond het Kremlin draait op volle toeren. Tijd dus voor Poetin om terug te keren.