Binnenland

Voorlopig geen speciale ‘jihadagent’

09-03-2015 06:45

De komst van extra observatierechercheurs, die nodig zijn om jihadisten in de gaten te houden, loopt vertraging op. De Politieacademie kan pas volgend jaar beginnen met het opleiden van extra agenten, onder meer door laksheid van de politie. Dat schrijft het AD.

De vertraging is een tegenvaller voor minister Opstelten van Justitie, die onlangs aankondigde structureel 8 miljoen euro extra uit te trekken voor meer observatieteams. Deze rechercheurs worden ingezet om teruggekeerde jihadgangers in de gaten te houden. Juist deze jihadisten, die oorlogservaring hebben opgedaan in Syriƫ of Irak, kunnen gevaarlijk zijn.

Laks

De Politieacademie heeft de Nationale Politie al gewaarschuwd voor de vertraging die is ontstaan bij de aanstelling van de jihadagenten. De reden voor dit uitstel is organisatorisch. De Nationale Politie blijkt laks geweest met dienders naar de vakopleidingen sturen. De plekken waren wel besteld, maar de schoolbanken blijven leeg.

Druk

Ook kwamen agenten niet opdagen voor de opleiding omdat ze het druk hebben, onder meer vanwege de toegenomen terrorismedreiging en de vele liquidaties. Volgens een politiebron heeft het ook te maken met de reorganisatie van de politiekorpsen. Hierdoor bleef soms onduidelijk wie de leidinggevende zou worden, waardoor er niemand naar de opleiding gestuurd werd.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de 129 miljoen die het kabinet de komende 5 jaar uittrekt voor de inlichtingendiensten, politie en justitie. Deze investering is bedoeld om de toegenomen terreurdreiging het hoofd te bieden.

Anp/TPO