Binnenland

50Plus: Tweede Kamer verplaatsen naar IJburg

09-03-2015 09:18

Eerste Kamerlid Jan Nagel komt met dé oplossing voor de opvang van de Tweede Kamer als het Binnenhof binnenkort gerenoveerd gaat worden: bouw een nieuw eiland bij de Amsterdamse wijk IJburg om de nieuwe Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en alle ministeries bij elkaar te plaatsen. Dit meldt AT5. Het ‘revolutionaire plan’ zal hij maandag presenteren.

Het Binnenhof moet op de schop, omdat de brandveiligheid bijvoorbeeld in het geding is. Ook zitten er scheuren in de muren. De hele renovatie kan dertien jaar gaan duren.

Nagel vindt dan ook dat het parlement beter kan verhuizen. Hij heeft architect Cees Dam (die de Amsterdamse Stopera ontwierp) gevraagd een ontwerp te maken, wat deze dan ook gedaan heeft.

Het prijskaartje dat aan het plan van Nagel hangt is 1.5 miljard euro, over drie jaar zouden we dan een fonkelnieuw parlement hebben.

Nagel zit vrijwel alleen maar voordelen aan een verhuizing naar Amsterdam. Zo is Schiphol vlakbij en zit er al een hoop media. Om het parlementsverlies in Den Haag te compenseren moet er volgens hem op het oude Binnenhof onder meer een ‘parlementair museum’ komen.