Buitenland

Boko Haram van jihadistische outcasts tot afdeling van ISIS

08-03-2015 01:44

De leider van de Nigeriaanse radicale islamitische terreurgroepering Boko Haram, Abu Bakr Shekau, heeft trouw gezworen aan de leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi. Daarmee is de Nigeriaanse terreurgroep in één klap opnieuw op de kaart gezet en worden ze van jihadistische outcast een tactisch interessante arm van ISIS/IS.

De doorgaans goed ingevoerde SITE intelgroup maakte deze zaterdagavond de nieuwe band bekend, nadat eerder al geruchten de kop op staken dat deze zet op handen was. De organisatie baseert zich op een geluidsopname die van de Nigeriaanse terreurbeweging afkomstig zou zijn.

“We zweren hierbij trouw aan het kalifaat. We zullen het kalifaat gehoorzamen in goede en slechte tijden. We roepen alle moslims wereldwijd op dat te doen”, is te horen in de boodschap.

Nigeria reageert geschokt

Nigeria reageert geschokt op de boodschap. “Dit is de bevestiging van wat wij altijd al dachten”, zegt een woordvoerder van de Nigeriaanse regering. Hij roept de internationale gemeenschap op wakker te worden “nu een ramp zich hier ontvouwt”.

(ANP/TPO)