Binnenland

NS: ‘We zijn het geweld zat!’

06-03-2015 16:02

De Nederlandse Spoorwegen zijn het geweld tegen het personeel meer dan zat. Dat zei directievoorzitter NS Reizigers Marjan Rintel vrijdag tijdens een spoedbijeenkomst met spoorwegpersoneel en vakbonden naar aanleiding van de ernstige mishandeling van een hoofdconducteur op station Hoofddorp in de nacht van donderdag op vrijdag.

In een personeelsruimte nabij station Hoofddorp werden de directe collega’s van het 44-jarige vrouwelijke slachtoffer bijgepraat. De ondernemingsraad en vakbonden riepen de politiek op niet langer weg te kijken, maar nu echt iets te doen tegen de toenemende agressie tegen NS-personeel.

“Dit raakt ons enorm. Dit is schokkend en onacceptabel”, sprak Rintel namens de vervoerder. “Onze mensen moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen.”

Ze zei dat tegenwoordig gemiddeld twee NS-medewerkers per dag met agressie of geweld worden geconfronteerd. “Er moet iets gebeuren. Maar daar hebben we de politiek bij nodig.”

De NS doet een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen om over de brug te komen met onder meer extra politie op stations, meer cameratoezicht en meer maatregelen tegen zwervers op stations.

Anp