Buitenland

Islamisten van Noord-Afrikaanse afkomst planden aanslag in Bremen

06-03-2015 22:01

Vier gezochte islamisten zijn daadwerkelijk in Bremen geweest. De extremisten zouden onder meer de kathedraal, de synagoge en een belangrijk plein in het centrum op het oog hebben gehad. Dat meldde zowel de omroep ZDF als Radio Bremen vrijdagavond. In de Duitse stad was afgelopen weekeinde een grote antiterreuroperatie. 

De politiechef in Bremen gaat ervan uit dat de vier vorige week vrijdag naar de hanzestad zijn gereisd. “Maar hoe lang ze hier daadwerkelijk waren, kunnen we niet zeggen.”

De autoriteiten in Bremen willen niets zeggen over mogelijke doelen. “We zouden tipgevers en het onderzoek dan in gevaar brengen”, legt een woordvoerster van het stadsbestuur uit.

De verdachten zouden vier Franstalige mannen van Noord-Afrikaanse afkomst zijn. Ze waren naar verluidt via Nederland naar Bremen gereisd. Ze zouden onder meer bij een moskee in de buurt van het hoofdstation zijn gezien. Het gebedshuis en de omgeving werden doorzocht op zoek naar wapens, maar tevergeefs.

Ook de vier verdachten zijn nog spoorloos. De veiligheidsdiensten zijn nog druk naar hen op zoek, maar de beveiliging op straat is teruggeschroefd.

Een handlanger van de vier, een 39-jarige Libanees, zou zestig machinegeweren hebben gekocht. Hij werd gearresteerd en zat kort vast.

In Duitsland is de afgelopen weken diverse keren gewaarschuwd voor terreur. Een carnavalsoptocht in Braunschweig werd om die reden op het laatste moment afgeblazen.

Anp